Varga Benedek az ICOM magyar bizottságának új elnöke

Varga Benedeket, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár (SOM) főigazgatóját választotta elnökévé az Múzeumok Nemzetközi Tanácsának Magyar Nemzeti Bizottsága (ICOM MNB).

A Budapesti Történeti Múzeumba (BTM) összehívott pénteki ICOM MNB tisztújító közgyűlésén Varga Benedek, a SOM főigazgatója kapta a legtöbb szavazatot, három éven keresztül vezeti majd a szervezetet. A szervezet titkárának Molnárné Aczél Eszter Krisztina művészettörténészt, a BTM közönségkapcsolati és szervezési osztályának vezetőjét választották - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a ICOM MNB.

Az új elnökség céljai között a közép-európai országokkal való együttműködés erősítése, a magyar múzeumi szakma eredményeinek nemzetközi népszerűsítése, a világban zajló múzeumi folyamatok magyarországi bemutatása szerepel - közölték.

Az 1946-ban alakult ICOM az egyetlen olyan globális szervezet, amely múzeumokat és múzeumi szakembereket fog össze; célja a kulturális és a természeti örökség megőrzése. A nonprofit szervezet hivatalos kapcsolatban áll az UNESCO-val és konzultatív státussal rendelkezik az ENSZ Gazdasági és Társadalmi Tanácsában, valamint 140 országban 117 nemzeti bizottságot, 17 ezer tagot számlál.

Az ICOM MNB javaslatára indult el húsz évvel ezelőtt a Múzeumok majálisa program, amely azóta a múzeumi szakma egyik legfontosabb eseményévé vált, Magyarországon is évente mintegy 200 ezer embert mozgat meg.