Kárpátaljai nélkülözőkön segít a Máltai Szeretetszolgálat

Élelmiszerrel segíti meg a Kárpátalján élő nélkülözőket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, pénteken elindította az 1350-es adományvonalat.

Az adományvonalon hívásonként 250 forinttal lehet segíteni a Kárpátalján kilátástalan helyzetbe sodródott embereket, családokat - közölte a segélyszervezet pénteken az MTI-vel.

Mint írja, Kárpátalján egyre aggasztóbb a helyzet: az ukrán nemzeti valuta elértéktelenedett, és teljesen elszabadultak az árak. Az átlagos nyugdíj havi 1000 hrivnya (27 euró, azaz 9 ezer forint), a minimálbér havi 1218 hrivnya (ami 33 eurónak, mintegy 10 ezer forintnak felel meg).

Az összegzés szerint egy nyugdíjasnak napi 1 euróból, egy minimálbérért dolgozónak alig több, mint 1 euróból kellene megélnie. A kormány a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyomására év végéig befagyasztotta a nyugdíjakat, fizetéseket, a gáz és villany díjszabását eközben világpiaci árra emelik. Az alapvető élelmiszerek, a liszt, olaj, cukor a boltokból eltűnőben vannak, áruk naponta többször módosul, az árat sok helyen már ki sem írják.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat péntektől hirdeti meg a gyűjtést a 1350-es adományvonalon a kárpátaljai nélkülöző családok megsegítésére. A folyamatosan érkező segélykérések és a Kárpátalján tevékenykedő máltai szervezetek jelzései alapján indul a segélyakció.