Jól hangzik, de... – a Fidesz-KDNP az energiaunióról

Önmagában véve az európai energiaunió mint cél támogatandó, de hogy a magyar néppárti képviselők hogyan viszonyulnak majd ehhez később, az a részleteken múlik – mondta Gyürk András EP-képviselő.

Jól hangzanak az Európai Bizottságnak az energiaunió megteremtésével kapcsolatos céljai, de egyelőre csak keretstratégiáról van szó, inkább általánosságok vannak benne, mint konkrétumok – mondta a 180 percben Gyürk András néppárti európai parlamenti (EP) képviselő.

Mint ahogy a Fidesz-KDNP delegációvezetője megfogalmazta, ki ne szeretne biztonságos, megfizethető és fenntartható energiát – az ördög azonban a részletekben lesz. A politikus szerint a keretstratégiát követő jogszabályok megalkotásakor, illetve a források elosztásakor kell majd résen lenni és képviselni a magyar nemzeti érdekeket.
Gyürk András néppárti EP-képviselő az energiaunióról - 180 perc

Önmagában véve az európai energiaunió mint cél tehát támogatandó, de az, hogy a magyar néppárti képviselők hogyan viszonyulnak majd hozzá később, a részleteken múlik – azon, mennyire lehet megőrizni a Magyarország által az elmúlt időszakban elért eredményeket – mondta.

A politikus hozzátette: eddig, ha gúzsba kötve is, de az országnak sikerült táncolnia – aminek a legjobb példája talán a rezsicsökkentés. Ezt meg kell védeni, a Fidesz-KDNP nem tud elképzelni olyan energiauniót, amely ezt kockáztatná.

Az EP-képviselő hangoztatta, az EU államai energiaigényük 50 százalékát importból fedezik, Magyarország pedig a kiszolgáltatottak között is a legkiszolgáltatottabb, az általa felhasznált gáz 80 százalékát külföldről, túlnyomórészt Oroszországból kell biztosítania. „Ez elképesztő méretű kiszolgáltatottság”, amin változtatni kell – érvelt.

Gyürk András arról is beszélt, hogy szerinte ugyan fontos az energiahálózatok szabályozása, de amíg nincsenek hálózatok, nincsen mit szabályozni. Ma Kelet- és Közép-Európában a hálózaton még fejleszteni kell, az infrastruktúra állapota elégtelen, egész egyszerűen, új vezetékekre van szükség, hogy csökkenjen az orosz függőség. Ehhez meg kell épülnie az úgynevezett észak-déli folyosónak, illetve szóba jöhet az Adriai-tengeren szállítandó cseppfolyós gáz, a fekete-tengeri és az azeri gáz is – ez jöhetne az úgynevezett déli folyosón.

Vannak tehát lehetőségek, kiaknázásukhoz azonban forrásokra van szükség. Egy olyan energiauniót, amely figyelembe veszi ezeket a szempontokat, a Fidesz-KDNP természetesen támogatni tud.