Méltányos lesz a NAV, ha hiba adódik az ekáer-ben

A jogalkotó néhány nap alatt képes korrigálni az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer szabályozását, ha a március 1-je utáni éles működés során problémák adódnának. Erről is beszélt a Kossuth Rádióban Tállai András, az NGM államtitkára.

A terveknek megfelelően március 1-jén, vasárnap élesben is elindul az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) – mondta a 180 percben Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára.

A tisztségviselő a Kossuth Rádió műsorában megjegyezte, hogy az érintettek számára már három hónapja ismert a rendszer, hiszen a vonatkozó jogszabályt december elején fogadták el, és január 1-jén lépett hatályba. Akkor az ekáer még bírságmentesen, próbaüzemben működött, január végén pedig úgy látta a kormány, hogy ezt az időszakot további egy hónappal, február 28-áig meg kel hosszabbítani.
Tállai András államtitkár az ekáer élesedéséről - 180 perc

Tállai András szerint nem az a cél, hogy a vállalkozóknak többletterheket kapjanak, hanem a gazdaság fehérítése, a „nyílt kártyákkal” játszók erősítése. A rendszer lényege, hogy a rendesen adózó jogkövető piaci szereplők ne kerüljenek versenyhátrányba azokkal szemben, akik illegális, bizonytalan eredetű árut forgalmaznak. Utóbbi jelenséggel különösen az élelmiszerpiacon találkozni – tette hozzá.

Az ekáer nagyon szigorúvá teszi a közúti árufuvarozás ellenőrzését, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számára láthatóvá válik szinte minden áru, amely bekerül az adózási rendszerbe, illetve amely elhagyja az országot vagy beérkezik. Egyértelmű cél a magyar áruk védelme, hogy ne jöjjön be igazolatlan eredetű szállítmány – mondta. Az államtitkár szerint a piaci visszajelzések nagyon jók, például az egyik baromfifeldolgozó vállalkozó elmondta olyan helyekről is rendelnek tőle, akik korábban köztudottan külföldről hozattak árult. Ez azonban most már valószínű, kockázatos, ezért a szóban forgó megrendelő inkább a magyar árut választja.

Tállai András a parlamentben MTI Fotó: Soós LajosAz ekáer-hez kapcsolódó bejelentési kötelezettség alól a hulladék- és a gyógyszer-szállítmányozási cégek, a jövedéki termékeket forgalmazók, valamint a vámfelügyelet alatt álló termékek és a postai küldemények mentesülnek. Ennek oka, hogy ezeket a területeket más jogszabályok nagyon szigorúan lefedik.

Vannak olyan nagy, évi 300 milliárd forintot meghaladó árbevételű cégek, amelyek esetében egyszerűsített az eljárás. Ezeknek ugyanis olyan tömegű árut kell mozgatniuk, hogy számukra egyébként túlzott bürokráciával járna a rendelkezés. A bejelentés során nekik azt kell közölniük, honnan hová szállítanak, milyen rendszámú járművel. Az egyszerűsített eljárás feltétele még, hogy a cégnek ne legyen adótartozása.

A szabályok azért miniszteri rendeletben és nem törvényben szerepelnek, mert ha a gyakorlat további nehézségeket, problémákat vet fel, akkor azon néhány nap alatt igazítani lehet. Tállai András szerint ha a rendszer hibájából, hiányosságából adódó nehézség jelentkezik egy-egy vállalkozásnál, akkor a NAV természetesen méltányosan jár majd el.