Kósa: Az összes tranzitország szerint tarthatatlan a helyzet

Az eddiginél szigorúbb szabályozást sürgetett Fidesz és a KDNP a megélhetési bevándorlás ellen a mai parlamenti vitanapon. Az MSZP azt mondta: kész minden olyan javaslatról tárgyalni, ami az emberek biztonságát erősíti, de a párt szerint a Fidesz hisztériakeltésre használja a menekülthullámot. A Jobbik a határőrség visszaállítását és a menekültszállók működésének szigorítását szorgalmazza, az LMP pedig úgy véli: a kormány összekeveri a menekülteket az illegális bevándorlókkal.

Kósa Lajos pénteken az M1 Az Este című műsorában azt mondta: nincs egyetlen olyan európai ország sem az unión belül, amely a menekültekkel kapcsolatban sikeres integrációs modellt tudna felmutatni. Svédországban, Franciaországban és több helyütt is olyan faji zavargások törnek ki, amelyek ezt bizonyítják, és ezzel Magyarország is így van – tette hozzá.

Van ugyan integrációs szerződésen alapuló modell, melyben a magyar állam letelepedést, munkát, egészségügyi biztosítást és oktatást ígér, néhány százat kötöttek meg, melynek fele azért szűnt meg, mert az aláírók jogellenesen távoztak az országból – emelte ki Kósa Lajos, hozzátéve, Debrecen polgármestereként megtapasztalta, hogy az ottani menekülttáborban egy hajszálon múlt, hogy nem tört ki olyan zavargás, amely kiterjedhetett volna a városra is.

Kósa Lajos azt mondta: kitoloncolni csak akkor lehet valakit, ha a menekültkérelemmel kapcsolatos eljárás már lezárul. Az uniós szabályok kötnek minket – tette hozzá.

A politikus kifejtette: az összes tranzitország ugyanazt vallja, vagyis hogy a helyzet tarthatatlan.

2012-től a Magyarországról beáramló gazdasági menekültek számra 20-szorosára nőtt, tavaly 42 ezer volt, most pedig már 26 ezernél több – mondta Kósa Lajos.

A politikus kifejtette azt is, hogy azokat a menekülteket, akiket például Ausztriában fognak el, Magyarországra hozzák vissza, hiszen abban az országban kell lefolytatni a menekültkérelmi eljárást, ahol nyilvántartásba vették őket, ahol először beléptek az Európai Unió területére.

A menedékkérők 95 százaléka gazdasági menekült, vagyis megélhetés miatt érkezik Európába, és nem jogosult a menekültstátuszra - szögezte le Kósa Lajos. Hozzátette: Koszovóba pedig mindenkit vissza kell toloncolni, hiszen biztonságos harmadik ország - szegény ugyan, de nem üldözik az albánokat.  Míg őrizetbe lehetett venni mindenkit, aki illegálisan belépett a határon, nagy visszatartó erő volt 2012-ig - mondta a politikus.

Ha visszaállítanánk, hogy mindenkit őrizetbe vesznek, "elfogynának" nálunk a menekültek, ezt a kormány az unióban is érvényre szeretné juttatni – mondta Kósa Lajos.

A szocialisták a menekültek pártján vannak – mondta Kósa Lajos, hozzáfűzve, hogy emellett Magyarországon szerinte az eddig legbrutálisabb gyűlöletkampányt pont ők folytatták le "23 millió románnal" kapcsolatban.