Giró-Szász: Oroszország nélkül Európa versenyképességét nem lehet fenntartani

Giró-Szász András kifejtette azt is, hogy a már meglévő gázszerződés meghosszabbításával olyan megállapodás jött létre, amellyel Magyarországnak nem kellett hosszú távra elköteleződnie.

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az M1 Az Este című műsorában elmondta, az EU-n belül létező két iskola közül hazánk abba tartozik, amely a közös gazdasági érdekekre és tapasztalatra épülő külpolitikát vallja. Hozzátette, a csehekkel, a szlovákokkal és bizonyos értelemben a németekkel vagyunk egy csoportban. Megjegyezte, az Európai Unió már 2000 elején megfogalmazta, hogy a versenyképesség az Oroszországgal való harmonikus együttműködésen alapszik. Az EU az energiafelhasználáshoz, illetve az iparhoz szükséges ásványi anyagok jelentős részét is Oroszországból szerzi be, a gyártott termékek pedig az orosz piacon kelnek el – mondta, hozzáfűzve: kölcsönös egymásra utaltság van.

Giró-Szász András kihangsúlyozta, hogy Magyarország a béke pártján áll, de Oroszország nélkül Európa versenyképességét nem lehet fenntartani vagy erősíteni. Elmondta, az orosz-ukrán helyzetnek a térségben lévő államok között összehangolt együttműködést kell eredményeznie.

Az államtitkár kifejtette azt is, Magyarország Putyin elnök látogatása során olyan megállapodást hozott tető alá, melynek köszönhetően hazánknak nem kellett hosszú távra elköteleződnie, hiszen a már meglévő szerződés meghosszabbítását sikerült elérni.

A gázvezeték megépítése a benne részt vevő tagállamok feladata – mondta. Megjegyezte, Magyarország számára nem jelent plusz feladatot a gázvezeték megépítése, hiszen amúgy is szándékában áll a Baumgarten felé vezető vezeték kapacitásbővítése. Ez hazánk energiafüggőségének csökkentését jelenti – magyarázta.

Giró-Szász András a január óta próbaüzemben működő elektronikus közúti áruforgalmi rendszer (EKR) kapcsán megjegyezte, az március elejéig véleményezhető, a cél tekintetében azonban nem lesz változás. Olyan nyilvántartás jön létre, amely 100 százalékosan megakadályozhatja az áfacsalásokat – mondta.