Wachsler: Hamarosan kezdődhet az egykori MTESZ-székház rekonstrukciójának előkészítése

Hamarosan megkezdődhet a Kossuth téren az egykori MTESZ-székház rekonstrukciójának előkészítése, miután az ezt elősegítő kormányrendelet már megjelent a legfrissebb Magyar Közlönyben - közölte az MTI érdeklődésére a Steindl Imre Programiroda vezetője.

Wachsler Tamás elmondta: a 70-es években épült irodaház kisajátítása gyakorlatilag befejeződött, a felújítás után az Országgyűlés Hivatala használhatja majd. Átalakul az épület homlokzata, belsőleg pedig teljes körűen megújul majd - számolt be a SIP vezetője. A kormányrendelet célja, hogy az ingatlan - a teljes Kossuth téri rekonstrukcióhoz hasonlóan - kiemelt beruházásnak minősüljön, ezzel könnyebbé váljon az engedélyeztetési eljárások lebonyolítása, és nemzetbiztonsági szempontokat is figyelembe véve csak olyan cégek vehessenek részt a beruházás legnagyobb részében, amelyek átestek a szükséges ellenőrzésen.

Wachsler Tamás elmondta azt is: nyár végére zárulhat le a beruházás tervezése, így annak költsége is ekkor lesz meghatározható. Közölte azt is, hogy hamarosan átadják a Kossuth-szoborcsoportot, amelynek már minden eleme a helyén van.

A Parlament déli oldalára kerülő, Polgár Botond, Engler András és Meszlényi János szobrászművész által készített, Andrássy Gyulát ábrázoló, bronzból készült lovas szobor már elkészült, és néhány hónapon belül a kőalapzata is helyére kerülhet - mondta Wachsler Tamás.

A kétszeres életnagyságú szobor - eredetileg Zala György szobrászművész alkotása - talapzatának oldalán két dombormű is helyet kap. Az egyik mintáját már elfogadta a bírálóbizottság, a másik pályáztatása még zajlik - ismertette hozzátéve: a teljes alkotás átadása 2016 végére várható.