Támogassa 250 forinttal az erdőket!

Egy hívás 250 forintba kerül, amivel bárki hozzájárulhat egy facsemete elültetéséhez azokban az erdőkben, ahol az ónos eső utáni jegesedés pusztított, tavaly év végén. Az MTVA március 1-jén tematikus napot tart az erdők megmentéséért.

Még három hónappal az ónos eső-katasztrófa után, látszanak a pusztítás nyomai a Pilisi parkerdőben. A jegesedés itt húszezer hektárt tett tönkre. A turista útvonalak nagy része már újra járható, de van olyan terület, ahol szinte biztos, hogy évtizedekig látszani fognak a nyomok.

Szente Gábor a Pilisi parkerdő erdőgondnoka az M1Híradójának elmondta, becsléseik szerint 40-50 év alatt regenerálódhat az erdő és alakulhat ki hasonló kép, mint a károsodás előtt. Hozzátette, hosszú évtizedekig fogjuk látni a katasztrófa nyomait.

Szakemberek szerint a klímaváltozás miatt egyre sűrűbben fordulnak elő a magyarországihoz hasonló természeti katasztrófák a világban. Egy soproni tanácskozáson a megelőzés volt a téma.

Csóka György, az Erdészeti Tudományos Intézet erdővédelmi osztályvezetője szerint az ilyen eredetű károknak a területi érintettsége egyértelműen nő, ha az utóbbi ötven évet vesszük figyelembe.

A közmédia tematikus nappal hívja fel a figyelmet az erdőkben keletkezett károk helyreállításának fontosságára, és az erdészek munkájára. Március elsején az S.O.S Bajban az erdő! című egész napos műsorfolyamban tudósítók fognak bejelentkezni az ország számos pontjáról, a budapesti stúdióban pedig szakértők és ismert emberek váltják majd egymást. A szerkesztők a nézők történeteit és képeit is várják az erdomento@mtva.hu-ra.

Siklósi Beatrix, a Kiemelt Projektekért felelős főszerkesztő elmondta, hogy az MTVA egy felhívást tett közzé, hogy akinek van kedvenc fája, vagy a fához tartozó történet, az ehhez tartozó képeket küldjék el. Megjegyezte, sok fotó érkezett már, de még várják a továbbiakat.

Az erdők megmentésére egy adományvonal is indul: jövő hétfőtől a 136-00-90-es telefonszámon, hívásonként 250 forinttal bárki hozzájárulhat egy új facsemete elültetéséhez valamelyik katasztrófa sújtotta területen.