5 Perc Angol: sikerélményt ad

A weboldal célja az, hogy kedvet csináljon a nyelvtanuláshoz minden korcsoportban, és olyan tananyagokkal, amelyekkel az embereknek van kedvük foglalkozni - mondta el Szalai Nóra, a világ legjobb angolnyelv-oktató portáljának másodszor megválasztott 5 Perc Angol tulajdonosa az MTI megkeresésére.

Az a weboldal célja, hogy kedvet csináljon a nyelvtanuláshoz - fogalmazott Szalai Nóra. Ahhoz, hogy valaki motivált legyen, sikerélményhez jusson, olyan tananyagok kellenek, amelyekkel van kedve foglalkozni, ezért is próbálnak aktualitásokból, olyan hírekből dolgozni, amelyeket a tanulók már ismerhetnek, amelyek érdeklik őket - fűzte hozzá.

Nem céloznak meg egyetlen korcsoportot sem, igyekeznek mindenkihez szólni, az a cél, hogy mindenki megtalálja az oldalon a számára legmegfelelőbb tananyagot. Vannak például szakmai és üzleti, érettségizőknek és nyelvvizsgázóknak szóló anyagaik, de vannak teljesen kezdő szintűek is - ismertette, hozzátéve, hogy a húszévesektől a hetvenévesekig tanulnak náluk.

Szalai Nóra kiemelte: eredetileg is azért választották az 5 perc elnevezést, hogy a tanulók az órákon kívül is foglalkozzanak az angollal, és ez a tevékenységük legyen szórakoztató és rövid. Amikor a hírlevelüket már több ezren olvasták, akkor kezdték el mögé felépíteni a weboldalt és nyomtatott anyagokat is összeállítani - mondta.

Kifejtette: a hírlevelük tulajdonképpen egy ingyenes nyelvlecke, amelyet 2003 óta küldenek minden nap több mint 220 ezer címre. Az is hozzájárul a sikerhez - mondta -, hogy az emailek személyes hangvételűek.

A weboldalukra napi négy-öt kis cikket tesznek fel, a hírlevéltől függetlenül. Igyekeznek ezt úgy megoldani, hogy mindig legyen benne nyelvtan, szókincs, olvasmány, hallás utáni értés. Céljuk az is - tette hozzá -, hogy mindig friss hírekből dolgozzanak, ragaszkodjanak az aktualitásokhoz, érdekesek legyenek a cikkek és tanulni is lehessen belőlük.

Nyomtatott kiadványaik közül Szalai Nóra elsőként a havonta megjelenő nyelvoktató magazint említette, amely olyan, mint egy "aktuális életmód-bulvár magazin", tudomány, technika, állatvilág, receptek, utazás, pletykák is vannak benne angolul, különböző szinteken, brit és amerikai kiejtéssel is. A hanganyagokat külföldi rádiós műsorvezetők mondják fel - tette hozzá.

Vannak tankönyveik is, amelyek kezdő, újrakezdő, gyenge középhaladó szintűek, ezekből önállóan, tanár nélkül is lehet készülni, és hanganyagok is járnak hozzájuk - emelte ki.

Az 5 Perc Angolt családi vállalkozásként kezdték el a férjével - mondta -, majd egyre többen lettek, vannak újságírók (magyarok és külföldiek), brit és amerikai "hangok", magyar és anyanyelvi lektorok és adminisztrációs munkatársak is.

A portál szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a világ egyik legnagyobb angolnyelv-oktató kiadványokat gyártó és forgalmazó kiadója, a Macmillan Education által meghirdetett Love English Awards első díját idén a magyar 5 Perc Angol nyerte el. A weboldal olyan versenytársakat hagyott maga mögött, mint például a BBC Learning English vagy a British Council oldala. Az 5 Perc Angolt 2012 után másodszor díjazták. A díjjal a kiadó a világ legkedveltebb, ugyanakkor legsokoldalúbb és legelhivatottabb online angolnyelv-oktató portáljait ismeri el - közölték.