Fotók bizonyítják, hogy orosz légvédelmi rendszerek vannak Kelet-Ukrajnában

A brit külügy szerint a fotók "további bizonyítékai a közvetlen orosz katonai beavatkozásnak Ukrajnában".

A brit külügyminisztérium által kiadott, s az ország NATO-nagykövete által a Twitter mikroblogon megosztott infografika a Pancir-SZ1 (NATO-kódjele SA-22) típusú légvédelmi rendszer Oroszország által használt változatát mutatja be. A dokumentum címe Hogyan ismerjük fel azon orosz Pancir-SZ1-eseket (SA-22), amelyeket nem az ukrán erők használnak.

Az infografika három olyan - média és egy védelmi tanácsadócég által közzétett - fényképet tartalmaz, amelyen ilyen rendszerek láthatók a kelet-ukrajnai Donyeck és Sahtarszk városokban.

"Az SA-22-es (rendszerek) kelet-ukrajnai jelenléte további bizonyítéka annak, hogy Oroszország közvetlen katonai résztvevője a konfliktusnak. Felszólítjuk Oroszországot, hogy teljes mértékben hajtsa végre a minszki kötelezettségeit" - írta a Twitteren Adam Thomson brit NATO-nagykövet, a nemrég aláírt fegyverszüneti megállapodásra utalva.

Szintén szerdán Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt közölte, hogy az orosz erők, a tüzérség és a légvédelmi egységek, valamint a különleges és ellenőrző egységek továbbra is aktívak Ukrajnában. Moszkva folyamatosan növelte az Ukrajnában állomásozó orosz tankok és páncélozott járművek számát - mondta.

Korábban Geoffrey Pyatt, az Egyesült Államok kijevi nagykövete is írt arról a Twitteren, hogy Oroszország Pancir-SZ1 típusú légvédelmi rendszert küldött Kelet-Ukrajnába.