Lajtha László az I. világháborúban: kiállítás és hangverseny a Hagyományok Házában

Kiállítással idézik fel a Hagyományok Házában a 20. század első felének egyik legnagyobb magyar zeneszerzője és népzenekutatója, Lajtha László életét és művészetét az első világháború idején. A tárlat február 16-i megnyitója után emlékhangversenyt tartanak a komponista tiszteletére.

Lajtha László huszonkét évesen, hazaszeretetétől vezérelve vonult be a frontra, és a háború végéig szolgált. Ebből a több mint négyesztendős időszakból számos értékes dokumentum és tárgyi emlék maradt fenn, ezeket láthatják most az érdeklődők - olvasható a Hagyományok Háza pénteki közleményében.

Fennmaradtak többek között a menyasszonyának, Hollós Rózának rendszeresen küldött "harctéri levelek", amelyekben kottás feljegyzések is találhatók. Archív fotókon Lajthát katonatársai körében láthatjuk, és különösen érdekes az a fénykép, amely a tüzértisztet fából ácsolt fedezékében mutatja, ahová a kottáival, könyveivel visszavonulhatott a harcok szüneteiben.

A további emlékek közé tartoznak az első világháborúban szerzett katonai kitüntetései, a tevékenységéről szóló igazolások, "binoklinak" nevezett katonai távcsöve, valamint az olyan, menyasszonyához kötődő emléktárgyak is, amelyeket magánál tartott a harctéren.

A kiállításon látható lesz annak a néhány zongoraműnek az első kiadása Lajtha kézírásos ajánlásaival, amely az első világháborút közvetlenül megelőző időszakban, illetve a világháború alatt keletkezett.

A február 16. és május 31. között látogatható tárlat korhű dokumentumok, fényképek, levelek, kéziratok segítségével nemcsak a zeneszerző fiatalkorának meghatározó időszakát mutatja be, hanem az első világháborúban résztvevők életét, mindennapjait is közelebb hozza a ma emberéhez - írják a Solymosi Tari Emőke kurátor által gondozott kiállítás ajánlójában.

A kiállítást február 16-án este Berlász Melinda zenetörténész nyitja meg, közreműködik Balog József zongoraművész.  A megnyitót követően a Hagyományok Háza színháztermében Lajtha László-emlékhangversenyt tartanak a "Lendület" 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös rendezésében.

A koncerten a komponista Trois Berceuses, Mesék (részletek) és 19 magyar népdal című művei hallhatók Ács Gabriella, Sivák-Nyakas Orsolya, Staszny Zsófia és Ódor Botond, a Zeneakadémia oratórium- és dalszakos hallgatói, valamint Szabó Ferenc János zongoraművész előadásában.
A hétvégén a Hagyományok Háza programjai idején, hétköznap reggel 8 és este 8 között, az épület kerengőjében megtekinthető tárlat a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával valósult meg.