Fejleszt az Eagle Ottawa Szolnokon

9 milliárd forintból 2 év alatt duplájára növeli gyártókapacitását, és bőr üléshuzatok varrásával bővíti tevékenységét az észak-amerikai központú, autóipari bőrgyártással foglalkozó társaság, a beruházás hosszabb távon 1000-1200 új munkahelyet teremt - jelentette be a cég vezetője és a város polgármestere.

Bryn Kahrl, az Eagle Ottawa Hungary Kft. ügyvezető igazgatója közölte: a fejlesztés előkészítését megkezdték, várhatóan 2017-ben kezdődhet el a termelés a 30 ezer négyzetméter alapterületű új gyáregységben. Az MTI kérdésére válaszolva hozzátette: prémium autógyártók megrendelésére kész bőr üléshuzatokat is varrnak majd az újonnan épülő üzemrészben.

A családi vállalkozásként indult, ma világszerte 20 telephelyen működő, 150 éves múltra visszatekintő Eagle Ottawa 2001-ben nyitotta meg szabászati üzemét Szolnokon, majd festőüzemmel bővülve, 2004-ben elsőként költözött a város ipari parkjába. Ugyancsak Szolnokon működik 2009 óta az észak-amerikai cég európai kutatás-fejlesztési központja is. A társaság festett bőrből szabja a vezető autómárkák üléshuzatait, 15 országban 40 partnercéggel áll kapcsolatban és 95 autótípus beszállítója.

A nyilvános cégadatok szerint az Eagle Ottawa Hungary Kft. éves értékesítési árbevétele 2012-ben meghaladta a 20 milliárd forintot, 2011-ben 15,7 milliárd forint volt. A bevétel túlnyomó része exportból származik. A társaság adózott eredménye ugyanezen időszakban 1,8 milliárdról 3,7 milliárd forintra nőtt. A cég szolnoki üzeme 2011-ben és 2013-ban is jelentős, összességében több milliárd forintos fejlesztést hajtott végre, 28 000 négyzetméterre növelve gyárának korábbi alapterületét. A cégnek több mint 1000 magyarországi alkalmazottja van.

Szalay Ferenc polgármester (Fidesz-KDNP) a tájékoztatón hangsúlyozta: a Tisza-parti megyeszékhely ipari parkjának utolsó beépíthető 10 hektárjára tervezett bővítés rövid időn belül 500, a későbbiekben pedig összesen 1000-1200 új munkahelyet teremt. Aláhúzta: fejlődik Szolnok gazdasága és a helyi termelő beruházások tekintetében is erős a város. Rámutatott: a citromsavgyár felépítésével és ezzel a fejlesztéssel a szolnoki ipari park megtelik, ezért a közeljövő legfontosabb feladatainak egyike lesz a zóna 300 hektárral tervezett kibővítése, amelyet a kormány is támogat.