Szlovák lap: rekordot döntött a rendkívüli katonai szolgálatot elutasítók száma

A fegyveres katonai szolgálatot elutasítók számának meredek emelkedése az ukrajnai háborús konfliktussal és az annak esetleges továbbterjedéséhez kapcsolódó félelmekkel függ össze.

Rekordot döntött az idén Szlovákiában azoknak a hadköteles férfiaknak a száma akik - törvény adta jogukkal élve - elutasították, hogy háborús helyzet esetén fegyveres katonai szolgálatot teljesítsenek - számolt be csütörtökön a pozsonyi Pravda.

A fegyveres katonai szolgálatot elutasítók számának meredek emelkedése az ukrajnai háborús konfliktussal és az annak esetleges továbbterjedéséhez kapcsolódó félelmekkel függ össze - mutat rá a független szlovák lap cikkében megszólaltatott szakértő.

Szlovákiában az idei év januárjában már több mint 12 ezren éltek azzal a lehetőséggel, hogy az illetékes hivatalhoz intézett nyilatkozatukban elutasítsák azt, hogy háborús helyzet esetén fegyveres katonai szolgálatot teljesítsenek. Ez a szám az idén minden korábbinál magasabbra emelkedett, a korábbi éves átlag több ezerszeresét mutatja. A szlovák védelmi tárca adatai szerint a fegyveres katonai szolgálat elutasítása lehetőségének bevezetése óta, a tavalyi évig alig több mint ötvenen éltek ilyen nyilatkozattal. Az újabb, rendkívül magas számokat a szlovák szaktárca egyelőre nem kívánta véleményezni.

Szlovákiában a sorkatonai szolgálatot 2005 nyarán törölték el, s helyében egy hivatásos katonákból álló, mintegy 12 ezer főt számláló hadsereg jött létre. A háborús helyzet esetén érvényes általános hadkötelezettség azonban a sorkatonai szolgálat eltörlése után is hatályban maradt. Ennek alapján, háborús helyzet idején minden olyan, 19. évét betöltött férfi, aki az országban állandó lakhellyel rendelkezik, és szlovák állampolgár, valamint egészségi állapota is lehetővé teszi ezt, besorozható. A hadkötelezettség felső korhatára tisztesek, altisztek és tisztek esetében 55 év, közkatonák, rendfokozattal nem rendelkezők esetében pedig 45.

A fegyveres katonai szolgálat elutasítására a hatályos szlovák szabályozás szerint 2006 óta minden hadköteles férfinak joga van. Ehhez elegendő, ha elutasító nyilatkozatát eljuttatja a lakhelye szerinti megyeszékhely járási hivatalába, ahol azt a hivatal államvédelmi részlege iktatja. A fegyveres katonai szolgálatot elutasítóknak háborús helyzet esetén alternatív szolgálatot kell teljesíteniük. A fegyveres katonai szolgálat elutasítására kizárólag előzetesen, békebeli időszakban lehet sort keríteni, minden év első hónapjában.