Fürjes Balázs: valóra válhatnak lehetetlennek tűnő álmok

Budapest kulturális arcáról, az értékvédelemről és -teremtésről, illetve a fejlesztésekről esett szó a Pesti Vigadó 150. születésnapja alkalmából tartott konferencia csütörtök délutáni részében. A rendezvényen Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: a közelmúlt és a következő időszak legnagyobb tanulsága, hogy "bármi megtörténhet, valóra válhatnak lehetetlennek tűnő álmok".

"Budapest 2010-től előnyére változott és változik. Megszűnt a korrupció a Fővárosban, közel 150 milliárdnyi adósságot vállalt át a kormány a fővárostól. Megszépült a Belváros, a Józsefváros, megépült a 4-es metró, útépítések, villamospálya-felújítások zajlottak, olyan projektek valósultak meg, mint az Erkel Színház, a Zeneakadémia, a Kossuth tér, a Várbazár, a Pesti Vigadó, a Ludovika, az Akvárium, a Design Terminál, a Budapest Music Center (BMC) vagy az FTC-stadion" - sorolta Fürjes Balázs.

A kormánybiztos szerint Budapest újra reneszánszát éli új korszakkal és lehetőségekkel, felszabaduló energiákkal. "Magyarország csak úgy tud jobban teljesíteni, ha Budapest is jobban teljesít. Egyszerre és egyenrangúan otthon a budapestieknek és a nemzet fővárosa, amely működik és amelyre büszkék lehetünk".

Mint elhangzott, a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési időszakban 400-500 milliárd forint jut a fővárosnak, ennek segítségével valósul meg a Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztése, a Liget Budapest projekt, megújul a Puskás Ferenc Stadion, világszínvonalú versenyuszoda épül a Dagály mellett.

"Nekilátunk a Népliget teljes megújításának is, folytatódik a Ludovika Campus építése, lesz egy új 4000-5000 fős konferencia-központ, ott van a Rubik Science Center, megkezdődik a Néprajzi Múzeum felújítása és 2018-ra elkészül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusának fejlesztése is" - sorolta Fürjes Balázs.

"Láttassuk meglévő értékeinket: fontos erősíteni a Budapest-identitást, teret adni a civileknek, a fővárosi kezdeményezéseknek. Budapest izgalmas, organikus fejlődésben van, ettől élő és pezsgő" - vélte Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes.

Emlékeztetett: a főváros fenntartásában működik Európa legnagyobb artmozihálózata, 223 kiállítótér és a mintegy száz színházból 13 van a főváros kezelésében.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra részletesen szólt a főváros által fenntartott közgyűjteményekről, közművelődési intézményekről, a színházakról, a múzeumokról és a Fővárosi Levéltárról, ezek szerepéről a fővárosi kulturális életben. Méltatta a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ tevékenységét, valamint a fővárosban megfigyelhető "gasztroforradalmat".

Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes azt emelte ki, hogy az értékmegőrzésben nem minden pénzkérdés, fontos a helyes szemlélet is. Hozzáfűzte: épületvédettségben szabályozási oldalról "nem állunk rosszul".

A városvezető beszélt arról, hogy Budapesten 2015-ben a beruházások és fejlesztések 80-85 százaléka európai uniós forrásból történik. "Valós igényeken, integratív terveken alapuló, hosszú távú fejlesztésekben gondolkodunk" - mondta Szeneczey Balázs, aki példaként a Rudas Gyógyfürdő és Uszoda, valamint a Lukács Fürdő fejlesztését említette.

Lényegesnek nevezte a főpolgármester-helyettes a közösségi terek, kiemelten a Széll Kálmán tér 1,5 éven át tartó felújítását, a főváros "szégyenfoltjának" eltüntetését. "Megőrizzük a tér alapvető funkcióit, ugyanakkor élhetőbbé, átláthatóbbá, használhatóbbá tesszük. A projektet jó gazdai szemlélettel visszük végig". Szeneczey Balázs szerint már nem beszélhetünk forrásnehézségekről a Fővárosi Állat- és Növénykerten belül megvalósuló Pannon Park fejlesztése ügyében; szavai szerint ez lesz Európa legnagyobb biodómja.

Úgy vélte, hogy Budapest forradalmi változáson megy keresztül, és ebben a főváros és a kormány jól együttműködik. "Alapvető üzeneteket és kezdeményezéseket kell megfogalmazni, minél több szereplő bevonásával" - hangsúlyozta a városvezető.