Botrányt okozott egy észtországi holokausztkiállítás

Zsidó szervezetek felháborodását váltotta ki egy "formabontó", a témához úgymond humorral közelítő holokausztkiállítás Észtország második legnagyobb városában, Tartuban.

A Jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője, Ephraim Zuroff ízléstelenséggel vádolta a város művészeti múzeumában e héten nyílt, "Az én Lengyelországom - Az emlékezésről és a felejtésről" elnevezésű kiállítást, és követelte annak bezárását.

A kiállítás kurátorai azzal védekeznek, hogy szándékosan közelítettek humorral a tragikus témához. Az EER észt közrádióban nyilatkozó Zuroff szerint azonban aligha tekinthető viccesnek egy olyan videóinstalláció, amelyben meztelen gyerekszínészek fogócskát játszanak egy gázkamrának látszó helyiségben.

Zuroff szerint a tárlat "szégyenletesen parodizálja a haláltáborokban meggyilkolt zsidók millióinak sorsát", s az efféle "perverz humornak" nincs helye sehol a világban, "főleg nem egy olyan országban, ahol a holokauszt-bűncselekményeket nemcsak németek és osztrákok, hanem helyi kollaboránsok is elkövették".

Urve Tilde kulturális miniszternek küldött levélben tiltakozott a holokausztra való emlékezés "kigúnyolása" ellen az észt zsidó közösség elnöke is.

Rael Artel, a kiállítás kurátora elutasította "a múzeumi cenzúrát", de végül bejelentette, hogy a vitatott installációkat csak külön kívánságra és megfelelő magyarázattal ellátva mutatják be a látogatóknak.

A több vitatott installációt és ábrázolást is tartalmazó kiállítás felháborodott reakciókat váltott ki a nemzetközi médiában is.