Alattomos szövődményeket hoz az influenza

Olyan atípusos tüdőgyulladással jár, amely nem okoz lázat, csak köhögést, és mire orvoshoz fordul a beteg, már nagyobb lehet a baj - hívta fel a figyelmet a Ma reggelben a virológus szakember.

Tíz éve nem látott influenzajárvány tombol, ráadásul súlyosak a szövődményei: legtöbbször olyan atípusos tüdőgyulladással jár, amely nem okoz lázat, csak köhögést, és mire orvoshoz fordul a beteg, már nagyobb lehet a baj: akár mellhártyagyulladás vagy tüdőtályog is - derült ki a Ma reggel összeállításából.

A baktérium kiváltotta atípusos tüdőgyulladás szövődménye a vírus okozta influenzának - mondta el az M1 szerdai reggeli műsorában Dr. Jankovics István virológus, az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa, aki úgy számol, most valahol a járvány közepén tartunk, azaz 4-6 hét még előttünk van, de ilyenkorra általában már beindul egy jó „kooperáció” a vírusok és a baktériumok közt, ahogy ez a szövődmény is ennek a következménye.

Gyakran az is megkaphatja egyébként az influenzát, aki be van oltva, mert a védőoltás feladata csak a súlyos szövődmények megakadályozása - hangsúlyozta a szakember. Az influenza ellen ugyanis nem állítható elő százszázalékos védettséget biztosító vakcina, mert a vírus nagyon változékony, és az orvostudomány csak lekövetni tudja ezeket a módosulásokat, a vakcinát mindig az előző szezon tapasztalatai nyomán rakják össze. Az idei járvány egyébként nem szokatlanul agresszív, inkább az elmúlt két év volt az átlagnál alacsonyabb aktivitású – mondta a szakember.

Most majdnem annyi beteg van, mint a 2009-es világjárvány idején, amihez hozzájárulhat az is, hogy idénre jelentősen megváltozott az egyik influenza A-vírus felszíni fehérjéje, emiatt viszonylag sokan, főleg a gyermekek kaphatják el, és a fertőzés aztán a családra is átviszik. A súlyos szövődmények, „intenzív osztályos” esetek is mostanában jelenhetnek meg – mondta a szakember, aki figyelmeztetett: leginkább az idősek és a krónikus betegségekben szenvedők vannak veszélyben, náluk ugyanis a hirtelen kialakult magas láz nagyon komoly gondot okozhat.