A multikulturalizmus alternatíváját kínálja a Néppárt

Hölvényi György, az Európai Néppárt vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának új társelnöke a multikulturalizmus bukásának okairól, és lehetséges alternatívájáról is nyilatkozott a Kossuth Rádióban.

Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti (EP-) képviselőt az Európai Néppárt frakcióján belül működő vallásközi párbeszédért felelős munkacsoport társelnökévé választották.

A magyar EP-képviselő a 180 percben hangsúlyozta, a Néppárt tudomásul veszi, hogy az egyházaknak, a különböző felekezeteknek nagy súlya van a társadalomban, és régi hagyománya, hogy erősíti velük a kapcsolatokat. Az egyházakkal való párbeszédben környezetvédelmi, gazdaságetikai, kulturális, oktatási, szociálpolitikai témákról van szó.
Hölvényi György néppárti EP-képviselő a multikulturalizmus alternatívájáról - 180 perc

Az, hogy a különböző felekezetekkel folyamatos legyen a párbeszéd, kifejezetten biztonságpolitikai kérdés is, európai és a Európán kívüli országok tekintetében is. Hölvényi György példaként említette, hogy a kontinens egyik legszegényebb országában, Albániában negyvenéves kommunista rendszer után a felekezetek példaértékűen próbálnak együttműködni a társadalmi fejlődés elősegítésére.

Hölvényi György MTI Fotó: Mohai BalázsA politikus beszélt a több ezer éves kultúrák közötti párbeszéd fontosságáról is, ami arról szól, hogy mindenkinek megvannak a saját hagyományai, és e nélkül nem lehet létezni. Hölvényi György szerint a multikulturalizmus, ezzel szemben azt hirdeti, hogy ebből ki lehet, sőt, ki kell szakadni, és létre lehet hozni egy gyökerek nélküli közös társadalmat. Ez a kísérlet azonban nem járt eredménnyel. Ilyen társadalmat, más formában, Magyarországon is megpróbáltak létrehozni, és itt is kiderült, hogy nem működik – tette hozzá.

A politikus szerint azonban nem múltba nézésről vagy vallási buzgalomról van szó, hanem annak a szociológiai ténynek a tudomásulvételéről, hogy gyökértelenül nem lehet a jövőbe nézni. E nélkül nagyon nehéz relatíve konfliktusmentes megoldást találni a mai Európában – fogalmazott.