Száz helyre is juthat az SZTA 12 milliárdjából

Eddig 69 céghez 8,7 milliárd forintnyi kockázati tőke került ki a Széchenyi Tőkealap Zrt.-től - mondta el a Napi Gazdaságnak a társaság vezérigazgatója, év végéig pedig a 100. megállapodás is megszülethet - mondta a Napi Gazdaságnak Csuhaj V. Imre vezérigazgató.

A Széchenyi Tőkealap-kezelő a magyar kisvállalkozások feltőkésítéséért az Új Széchenyi Terv keretein belül jött létre négy évvel ezelőtt, a 2007-2013-as uniós ciklus ROP-forrásaiból összesen 12 milliárd forint vállalkozói tőke kihelyezésére van lehetősége decemberig.

 A szakember elmondta, hogy a feltőkésített vállalkozások közül kiemelkedik a fémfeldolgozó és gépipari társaságok aktivitása, a legtöbb forrás a Nyugat-Dunántúlon érhető még el. A vezérigazgató emlékeztetett, hogy a cégenként kihelyezhető forráskeret 2013 júniusa óta 25-120 millióról 30-220 millió forintra bővült, így jóval több lehetőségük van az együttműködő feleknek, nem véletlen, hogy 75 százalékuk megvalósít valamiféle innovációt.

Ismertetése szerint Közép-Magyarország és Közép-Dunántúl szerződéses elkötelezettsége már közelíti a száz százalékot, a legtöbb felhasználható forrás Nyugat-Dunántúlon vár még a cégekre. A legmagasabb befektetett összeg tőkével és tagi kölcsönnel együtt tavaly 275 millió forint volt, egy átlagos tranzakció összege 130 millió forint körül van. Csuhaj V. Imre a lapnak elmondta: száz százalékig biztos abban, hogy mind a 12 milliárd forint átfut az év végéig a rendszeren.