Halasztottak a CIB Lízing ügyében

Február 24-ére halasztotta az első fokú ítélet kihirdetését kedden a Fővárosi Törvényszék a forinthitel-szerződések tisztességességével kapcsolatban a CIB Lízing Zrt. magyar állam ellen indított perében, egyben elutasította a pénzintézet kérelmét, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, valamint kezdeményezzen eljárást az Alkotmánybíróságnál alaptörvény ellenesség miatt. Halasztottak a Merkantil Car Gépjármű Lízing ügyében is.

A CIB Lízing azt kérte, hogy a bíróság állapítsa meg: a kérelemben szereplő, egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő szerződéses kikötések tisztességesek és ezért érvényesek. Az alperes magyar állam a felperes keresetének elutasítását kérte a bíróságtól, mivel álláspontja szerint a referenciakamatot a pénzintézet bármikor szabadon módosíthatta, az nem csak az irányadó kamattal változhatott.

A bíró kérdésére a pénzintézet jogi képviselője először elektronikusan, majd papír alapon is bemutatta, hogy a 2010. augusztus 31-e utáni időszakban a kamattájékoztató tartalmazta a CIB Lízing referenciakamat BUBOR-hoz (a budapesti bankközi forint hitelkamatlábhoz) kötését. Az ezt megelőző időszakban pedig az árazási elvek tartalmazták ezt a kapcsolatot - tette hozzá. A pernek nem tárgya az egyedi szerződések tartalmának vizsgálata, valamint a kamatfelárra nem terjed ki a keresetlevél - jegyezte meg.

Az alperes magyar állam jogi képviselője kifejtette: három referencia kamatlábat tartalmaz a kézhez kapott tájékoztató. Az egyik egy szám, amit a felperes egyoldalúan határozhatott meg, a másik a BUBOR plusz kamatfelár - amelyet nem tud sem szerződésből sem tájékoztatóból levezetni -, a harmadik pedig a tájékoztatóra hivatkozik, amely tartalmazza a kamat mértékét - tette hozzá. Az alperes fenntartotta, hogy ilyen körülmények között nem teljesül az átláthatóság és az egyértelmű megfogalmazás elve. A fogyasztó nem tudta egyértelműen vizsgálni, hogy milyen tényezőktől függött az ő hiteldíjának változása - jegyezte meg a magyar állam jogi képviselője.

A bíróság kedden a Merkantil Car Gépjármű Lízing Zrt magyar állam ellen indított perében is elhalasztotta az első fokú ítélet kihirdetését, február 24-ére. A törvényszék egyben elutasította a felperes pénzintézet kérelmét előzetes döntéshozatali eljárás kezdeményezésére az Európai Unió Bíróságánál.