A bankadó mérséklése serkentheti a magyar gazdaság növekedését

A Fidesz frakcióvezetője az Inforádióban arról beszélt, hogy a bankok terheit az unióban szokásos szintre szeretnék csökkenteni, de ennek az a feltétele, hogy a pénzintézetek beindítsák a kis- és közepes vállalatok hitelezését. A Híradó által megkérdezett elemző szerint a bankadó csökkentése hozzájárulhat a gazdaság növekedéséhez.

Első intézkedései között vezette be a második Orbán-kormány a bankadót még 2010-ben. A pénzügyi szektorra kivetett különadóra azért volt szükség, hogy segítse Magyarország kilábalását a válságból.

Jövőre 60 milliárd forinttal mérséklődik a bankadó, ami nagyjából negyven százalékos csökkenést jelent az ideihez képest. Ezt együtt jelentették be azzal a megállapodással, amelyet a kormány kötött az Erste bankkal és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési bankkal.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az Inforádióban arról beszélt, hogy a bankadóval az unióban szokásos szintre, vagy éppen egy kicsivel afelettire szeretnének jutni, ennek azonban feltétele, hogy a pénzintézetek beindítsák a kis- és közepes vállalatok hitelezését. „2016-tól az a lényeg, hogy a bankrendszer a magyar kis- és középvállalkozások hitelezésére koncentráljon. Ezt szeretnénk elérni és ha a bankok vállalják, hogy hitelezni fogják a gazdaságot, hitelezni fogják a kis- és középvállalkozásokat, akkor természetesen mi csökkenteni fogjuk a bankadót” – mondta Rogán Antal.

A nemzetgazdasági miniszter a Ma reggelben azt mondta: a bankadó mérséklése a költségvetés szempontjából nem jár kockázattal, mert az aktívabb hitelezés, és ennek nyomán a munkahelyek számának és a beruházásoknak a növekedése a bevételi oldalon visszahozza a kiesett összeget. „A hitelezést szeretnénk, több munkahelyet, több beruházást, hogy az emberek könnyebben tudjanak jövedelemhez jutni, munkát vállalni, ehhez egy működőképes és jól működő bankrendszerre van szükség, ennek a bankrendszernek meg hiteleznie kell” – hangsúlyozta Varga Mihály.

Tóth Gergely, Buda-Cash Brókerház Zrt. gazdasági elemzője azt mondta: a bankadó mérséklése serkentheti a magyar gazdaság növekedését. „Ha a bankok aktívabbak lesznek, ebből a tetszhalott állapotból felébrednek akkor a lakossági fogyasztás is akár tovább bővülhet, további beruházások indulhatnak el akár a kkv-k területén is” – fogalmazott az elemző.