Szigorít Szerbia - fokozott ellenőrzést vezettek be a magyar-szerb határon

A hétvége óta szigorúbban ellenőrzik a Szerbia és Koszovó közötti határt és fokozott vizsgálatot vezettek be a magyar-szerb határon is. Ezzel a bevándorlók özönét szeretnék megállítani.

Közben a pristinai ellenzék azt kérte a kormánytól, hogy hozzon létre egy munkahely-teremtési alapot, és így akadályozza meg az elvándorlást.

A pristinai autóbusz állomásról az elmúlt hetekben naponta tíz autóbusz indult Szerbiába, a Koszovóból kivándorlókkal. A hétvége óta azonban a Szerbia és Koszovó közötti adminisztratív határon már nem engedik át ezeket a buszokat. Most a kivándorlók új útvonalat találtak: személyautókkal Albánián és Montenegrón keresztül érkeznek Szerbiába, majd a magyar határ felé.

Húsz embert fogtak el hétfő délelőtt a magyar-szerb határ közelében, mindannyian koszovóiak, akik a zöldhatáron szerettek volna átjutni Magyarországra. A hétvége óta a szerb rendőrség és a határőrség is szigorúbban lép fel a migránsokkal szemben.

Az illegális határátlépőket a szabadkai Szabálysértési Bíróság elé viszik és az országhatár védelméről szóló törvény megsértése miatt róhatnak ki rájuk 5000-től 50 ezer dinárig, azaz akár több tízezer forintos pénzbüntetést. Akik nem először buknak le, azok akár egy hónapos börtönbüntetést is kaphatnak, de ezután szabadon engedik őket, mert a szerb törvények szerint ők is Szerbia polgárai. „Nincs semmi olyan intézkedés, amellyel az állam korlátozhatná a mozgásszabadságukat. Szabadon dönthetik el, hogy innentől mihez fognak kezdeni. Nincs semmiféle kötelezettségük a rendőrség, illetve a bíróság felé a büntetés végrehajtása után” - mondta bírósági illetékes.

A szabadkai szabálysértési bíróságon, a hétvégén 173 határsértő ügyében hoztak gyorsított eljárásban döntést. A pristinai ellenzék azt kérte a kormánytól, hogy hozzon létre egy munkahely-teremtési alapot, és így akadályozza meg az elvándorlást.

Egy belgrádi napilap pristinai forrásokra hivatkozva azt írta hétfőn, hogy a koszovói kormány tárgyalásokba kezdett az Európai Unió egyes országaival a koszovóiak idényjellegű foglalkoztatásáról.