Az orvos igazgató elárulta, változik-e a Béres Csepp összetétele

A "doppinghatást" napi 30 üveg(!) Béres Csepp elfogyasztása produkálhatná, ha valaki az előírt, mennyiségben szedi a gyógyszerkészítményt, csak a várt hatásokban bízhat, ilyenkor, télen az immunrendszer működésének támogatására pedig gyermeknél, felnőttnél is különösen jól használható - hangsúlyozta a gyógyszergyár orvos igazgatója a hétfői Ma reggelben.

A kobalt a tavaly februári szocsi téli olimpiát követő orosz doppingbotrány, a pozitív esetek nyomán került az érdeklődés homlokterébe azzal összefüggésben, hogy a WADA tiltólistára tett két nemesgázt, az argont és a xenont. A vizsgálatok kimutatták, hogy ezek alkalmasak a vérdoppingra, mivel serkentik az EPO-hormon termelését, így nő a szervezetben az oxigénszállításért felelős vörösvérsejtek száma, ezáltal pedig főleg a kiemelkedő állóképességet követelő sportágakban - például sífutásban, sílövészetben - javul a teljesítmény. Márpedig az oroszoknál több versenyző esetében is megemelkedett EPO-szintet mutattak ki az elemzések, amit az orosz szakemberek azzal magyaráztak, hogy sportolóiknál xenon- és argon-belélegeztetéses módszert használtak, amely akkor még nem volt tiltott. "Az argon és a xenon az EPO-t elősegítő faktort előhívja, a kobalt pedig ezt stabilizálja" - magyarázta Tiszeker doktor, megjegyezve ugyanakkor, hogy miközben a WADA tiltólistássá minősítette az amúgy az ivóvízben is fellelhető kobaltot is, mennyiségi határt nem szabott.

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője nem ajánlja a sportolóknak a Béres Cseppet, mivel annak egyik összetevője felkerült a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) január 1-jétől érvényes tiltólistájára. Tiszeker Ágnes azt mondta, szó sincs a WADA Béres Csepp elleni támadásáról, már csak azért sem, mert a szintén kobalttartalmú B12-vitamin továbbra is szedhető. "A tiltott szerek közé került ugyanakkor a kobalt-klorid-hexahidrát, amely alkotóeleme a Béres Cseppnek és a Béres Csepp Extrának is, a készítmények fogyasztása emiatt nem javasolt" - nyilatkozta a hazai doppingellenes tevékenységet irányító MACS első embere.

A történet nem a Béres Cseppről szól – hangsúlyozta a Béres Gyógyszergyár orvos igazgatója a hétfői Ma reggelben, a doppinglistára ugyanis a kobalt került fel, amely a Béres Csepp egyik hatóanyaga. A WADA-ról azt is tudni kell, hogy fő célja a fair play, az egyenlő feltételek biztosítása, illetve a sportoló egészségének védelme, ettől azonban élesen elkülönítendő a gyógyászati felhasználás, hiszen a listán lévő anyagokat ezen a területen nyugodtan lehet tovább alkalmazni. A Béres Csepp esetében is arról van szó, hogy azt a válogatott keretet ellátó szolgálat egyelőre nem ajánlja ugyan a sportolóknak, de például ilyenkor, télen az immunrendszer működésének támogatására gyermeknél, felnőttnél is jól használható – hangsúlyozta a szakember.

A kobalt egy, a szervezetben előforduló nyomelem, amely a vérképzésben, az immunrendszer működésében játszik szerepet, és kis mennyiségben az étkezéssel is a szervezetbe juthat, elsősorban a zöld leveles növényekkel, hús és –májkészítményekkel. A Béres Cseppel bevitt mennyiség nagyjából a táplálkozási mennyiségnek felel meg, a doppinghatást ennek csak sokszorosa, napi 30 üveg(!) Béres Csepp elfogyasztása produkálhatná, azaz, ha valaki az előírt, a betegtájékoztatónak megfelelő módon, mennyiségben szedi, ilyesmi biztosan nem fordul elő, csak a várt hatásokban bízhat – hangsúlyozta Kónya Csaba. A szer tehát egyelőre élsportolóknak nem javasolt, mindenki másnak azonban igen – tette hozzá a szakember, aki azt mondta: a készítmény összetételén biztosan nem változtatnak, de konzultációt kezdeményeznek a Magyar Antidopping Csoporttal, hogy megnézzék, a WADA szintjén mit léphetnek.