Jelentős uniós támogatáshoz juthat Budapest

A főváros 400-500 milliárd forint európai uniós támogatáshoz juthat a következő hét évben - erről Tarlós István főpolgármester beszélt péntek este az RTL II Magyarul Balóval című műsorban. Tarlós István azt mondta: a budapesti fejlesztésekről az utóbbi napokban "nagyon kedvező híreket kapott a legközvetlenebb forrásból".

Úgy volt, hogy az európai uniós pénzekből nem nagyon részesül Budapest, ezt "nagy mértékben" módosították az utóbbi egy hétben - közölte a főpolgármester. Szavai szerint "a nulla helyett 400-500 milliárd forint közötti támogatáshoz juthat a főváros" a következő hét évben.

A főpolgármester részletekről nem akart beszélni, mint mondta, majd akkor teszi ezt meg, ha "a szándék, az ígéret ténnyé válik, papírra kerül".

Tarlós István közölte, hogy pénteken kapott a főváros hivatalos értesítést arról, hogy vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét. Lesz egyeztetés a Magyar Olimpiai Bizottsággal és a miniszterelnökkel - mondta.

Az olimpia megrendezéséhez szükséges infrastruktúra kapcsán szólt arról, hogy a megrendezéshez kell egy központi stadion, amiben lennie kell atlétikai pályának, futókörnek. A Puskás Ferenc Stadion ehhez szükséges átalakítása lehet, hogy többe kerül, mint egy új stadion építése - mondta Tarlós István megjegyezve azt is, hogy a stadion befogadóképességével "is van probléma".

Annak kapcsán, hogy a Budapesti Közlekedési Központ üzleti titok megsértésének megalapozott gyanúja miatt, az igazgatóság döntése alapján, feljelentette a VI. és VII. Kerületi Ügyészségen a közlekedési társaság korábbi vezérigazgatóját, Vitézy Dávidot, Tarlós István elmondta: úgy tudja, hogy az igazgatósági ülésen "olyan ügyekbe akadtak bele, amit ők bűncselekményként értékelnek". Ezért határozatban kötelezték a vezérigazgatót, hogy tegye meg a feljelentést.

Tarlós István a fővárosi problémák közül a közlekedést, a hajléktalanságot és az árvízvédelmet emelte ki. Ezek megoldását döntő fontosságúnak nevezte.

A főpolgármester a 3-as metró felújítása kapcsán megjegyezte: "úgy tűnik, hogy kapunk most kormányzati segítséget".

Elmondta azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnöktől határozott ígéretet kapott, hogy ebben a ciklusban biztosan nem viszi el az állam a fővárosi közszolgáltató cégeket.

Tarlós István közölte: megtalálták az új Moszkva tér helyét a X. kerületben. Az Óhegy parkot nevezik át Moszkva parkra.