Mintegy 80 milliárd forintot fordítanak gazdaságfejlesztésre Szabolcsban

Mintegy 80 milliárd forintot fordít gazdaságfejlesztésre 2020-ig a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat a rendelkezésére álló beruházási forrásából - jelentette be a térségi helyhatóság közgyűlésének elnöke Nyíregyházán.

Seszták Oszkár (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy az új európai uniós fejlesztési ciklusban 100 milliárd forintos forrása lesz a megyei önkormányzatnak, s abból a most felosztott keret alapján csaknem 80 milliárdot költenek majd a térség gazdasági környezetének fejlesztésére, a foglalkoztatás javításának elősegítésére.

Tájékoztatása szerint 33,3 milliárd forintot terveznek a gazdasági infrastruktúra-, a turizmus- és a munkaerő mobilitását megteremtő közlekedés fejlesztésére, valamint a munkába állást támogató intézmények, közszolgáltatások erősítésére. Vállalkozásbarát településfejlesztésre és a meglévő vállalkozások gazdaságélénkítésre 16,5 milliárd forintot irányoztak elő.

Az elképzelések szerint 7,4 milliárd forintos keretből kívánják támogatni a foglalkoztatást növelő térségi és helyi együttműködéseket is. Környezetvédelemre, az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás megteremtésére 8,4 milliárd, míg a települések energetikai fejlesztésére, továbbá a megújuló energia felhasználási arányának emelésére 14 milliárd forintos keretet hoztak létre.

Baracsi Endre (Fidesz-KDNP), a Szabolcs megyei közgyűlés alelnöke kiemelte: jelentős támogatásra számíthatnak a ipari parkokat, területeket, vállalkozói központokat, vagy logisztikai telephelyeket létesítő beruházók.

Az idegenforgalmi fejlesztésnél az ökoturizmus és az attrakciók, a látványosságok kialakítása kaphat kiemelt támogatást, illetve a négy- és ötszámjegyű közutak, kerékpárutak, valamint települési belterületi utak korszerűsítése, építése. A rekreációs övezetek, területek kialakítására szintén nagy gondot fordítanak majd.

Seszták Oszkár újságírói kérdésre válaszolva arról is szólt, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű megye az új uniós ciklusban nem csak a terület- és településfejlesztési operatív program 100 milliárdos támogatására számíthat, de más, ágazati beruházási pályázati forrásokra is. Hozzátette: a legutóbbi európai uniós pénzügyi ciklusban több mint 500 milliárdos fejlesztés volt Szabolcsban, s ezt az összeget a következő években is elérheti a megye.