Jó éve volt tavaly a magyar iparnak

Nagyjából 7 és fél százalékkal haladta meg az ipari teljesítmény 2014-ben a 2013-as szintet - ezt mutatják a KSH számai. 2010 óta nem mértek hasonlóan kedvező adatot. Elemzők szerint az irány marad, és idén várhatóan tovább bővül az ipari termelés.

Autógyáraknak és autóipari beszállítóknak készít egyedi gépeket a Híradóban bemutatott egyik balassagyarmati cég. Tavalyi árbevételük 1,6 milliárd forint volt. Ez csaknem a duplája a 2013-asnak.

"Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az autóiparban egy fellendülést tapasztaltunk. A vevőinknek is egyre több munkája volt a 2014-es évben, és sok szép sikeres projektet tudtunk megnyerni és megvalósítani nekik, úgy belföldre, mint külföldre" – mondta Oravecz Tibor, a Delta-Tech Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ehhez hasonló kis- és közepes vállalkozásoknak is köszönhető, hogy tavaly összességében 7,6 százalékkal növekedett az ipari termelés 2013-hoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint tavaly decemberben a negyedév legmagasabbjának számító 7,1 százalékos volt a bővülés, annak ellenére, hogy a nagy autógyárak év végi leállása miatt csökkenésre lehetett számítani.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a 7,6 százalékos éves ipari növekedés messze meghaladja az Európai Uniós átlagot. A két húzóágazat továbbra is a jármű- és az építőipar. "Magyar ipar teljesítménye nagyban hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez. A kormány célja az, hogy Európában a legmagasabb ipari részarányt tudjuk elérni a gazdaságban. Ehhez járult hozzá ez a nagyon szép szám, ami a 2014-es ipari termelés növekedése" – mondta Lenner Áron Márk, belgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

A megkérdezett elemző szerint az ipar szerkezetváltásának is köszönhető, hogy csaknem másfél éve folyamatosan pozitív az ipar teljesítménye, és bár az orosz embargó miatt tavaly az év második felében csökkent a növekedés mértéke, így is évek óta nem látott teljesítményt produkált az ipar. "Olyan termékeket sikerül előállítanunk, főleg a járműgyártás esetében, amelyek úgy tűnik, hogy valamilyen szinten válságállóvá teszik a magyar ipart. Hiszen ezekre a termékekre, ezekre a prémium termékekre nagy igény van annak ellenére, hogy például az európai konjunktúra ugye lejtmenetben van" – mondta Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház vezető elemzője.

A kormány számításai szerint a magas foglalkoztatottság és a kedvező gazdasági klíma miatt idén is hasonló mértékű növekedés várható.