Megalakult a közigazgatási perjogi kodifikációs bizottság

A kormány a testület elnökévé Patyi Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát, az Államreform Bizottság elnökét nevezte ki - tájékoztatott az Igazságügyi Minisztérium.

A kormány határozatban rendelte el a közigazgatási perjog felülvizsgálatát, az önálló közigazgatási perrendtartás kidolgozására irányuló munkálatok megkezdését, és felhívta Trócsányi László minisztert a közigazgatási perrendtartás koncepciójának kidolgozására - írta a tárca.

A bizottság tagjai a tudomány, az igazságszolgáltatás, a központi és a területi közigazgatás, valamint az Igazságügyi Minisztérium képviselői; a testület feladata "a koncepcionális súlyú kérdésekben álláspont kialakítása, szakmai anyagok előkészítése és véleményezése".

A tárca a közleményben kifejtette: azért van szükség az új szabályozás megalkotására, mert 1949 óta nincs egységes, "a közigazgatási tevékenységgel összefüggő bíráskodás alapvonalait meghatározó törvény".

A közigazgatási jog és szervezetrendszer hatalmas változásokon ment keresztül, így a közigazgatási bírósági eljárás szabályainak felülvizsgálata is időszerűvé vált - írták. Hozzáfűzték: az IM célja, hogy a közigazgatási perrendtartásról szóló törvényjavaslat még az idén az Országgyűlés elé kerüljön.