Talán 2020 után is vizsgálódhat a Hubble

A szívós Hubble-űrteleszkóppal dolgozó kutatók szerint az égbolt eme rettenthetetlen szeme 2020-ig és talán tovább is működhet.

A Hubble jelenleg jó állapotban van. Készülékei, amelyeket az utolsó, 2009-es szervizelési misszió során megjavítottak, hosszabb ideje ügyködnek a javítások óta, mint az eredeti hardverrel tették - mondta el Kenneth Sembach, az Űrteleszkóp Tudományos Intézet szakembere az Amerikai Csillagászati Társaság 225. ülésén, január elején.

Hubble Űrteleszkóp (Fotó: NASA)

Hubble Űrteleszkóp (Fotó: NASA)



Több rendszerének nagy része is jól boldogul, annak ellenére, hogy a készülék idén tölti be 25. évét. A NASA 2013-ban készített egy kiértékelő tanulmányt a Hubble rendszereiről, melyek arról tanúskodtak, hogy valószínűleg legalább 2020-ig szolgálatban állhat - magyarázta Sembach.

A NASA-nak fontos, hogy a készüléket eme időpontig szolgálatban tartsa. Utódja, a James Webb-űrteleszkóp (JWST) a tervek szerint 2018-ban indul, és a Hubble missziójának bevégzése előtt néhány évig hatékony, kétteleszkópos megfigyelést tehet lehetővé. A szakemberek ezért mindent megtesznek, hogy biztosíthassák, a Hubble legalább a kijelölt dátumig életképes marad.

Sembach elmondta, igyekeznek biztosítani, hogy az obszervatórium még legalább 5-6 évig szolgálatban álljon, és legalább egy évet a James Webbel együtt vizsgálódhasson.

James Webb-űrteleszkóp (Fotó: MTI)

James Webb-űrteleszkóp (Fotó: MTI)



A JWST és a Hubble némileg eltérő kozmikus képződmények tanulmányozására készült. A James Webb kibővíti a Hubble képességeit a korai univerzum vizsgálatában, lehetővé téve, hogy a kutatók többet derítsenek ki a legidősebb galaxisok születéséről.

Ezenkívül, ha a két készülék szimultán vizsgálódik, a szakemberek akár egyetlen célpontot is szemügyre vehetnek kettejükkel, így még részletesebb adatokhoz juthatnak hozzá.

Kapcsolódó tartalom