NATO: vízválasztó volt az Ukrajna elleni orosz agresszió

Alexander Vershbow, a NATO főtitkárhelyettese szerint a szervezet hasztalan igyekezett kezet nyújtani Moszkvának, és hiábavaló volt az a törekvése, hogy az oroszokkal együtt alakítsa ki az együttműködésen alapuló új európai biztonsági rendszert.

Nem elszigetelt incidens, hanem vízválasztó volt az Ukrajna elleni orosz agresszió, amely megváltoztatta a játékszabályokat az európai biztonságpolitikában - hangoztatta Alexander Vershbow, a NATO főtitkárhelyettese hétfőn Oslóban. Az amerikai diplomata a Nobel Intézetben tartott nemzetközi konferencián mondott beszédet, szövegét közzétették az atlanti szövetség brüsszeli székhelyén.

Vershbow szerint Oroszország magatartásában már évekkel ezelőtt feltűntek, majd egyre inkább teret nyertek azok a "magatartásminták", amelyek az ukrajnai agresszióhoz vezettek. A NATO - tette hozzá - hasztalan igyekezett kezet nyújtani Moszkvának, és hiábavaló volt az a törekvése, hogy az oroszokkal együtt alakítsa ki az együttműködésen alapuló új európai biztonsági rendszert.

A NATO főtitkárhelyettese szerint Vlagyimir Putyinnak az orosz államfői tisztségbe való 2012-es visszatérése óta különösen szembeötlő, hogy Oroszország eltávolodik Európától, inkább saját szomszédságával foglalkozik, és olyan alternatív mechanizmusokat igyekszik kiépíteni, mint amilyen például az Eurázsiai Unió. Ennek létét - vélekedett Vershbow - Moszkva szemében az indokolja, hogy a Nyugattal való szembenállás alapján határozza meg önmagát.

Az észak-atlanti szervezet második számú civil tisztségviselője újólag felszólította Oroszországot, hogy fordítsa vissza az ukrajnai konfliktus továbbterjedését, szüntesse be a lázadók fegyverrel és hadfelszereléssel való ellátását, valamint vonja vissza Kelet-Ukrajnából saját katonáit és tanácsadóit.

Oroszország "nem válogathat, hogy mely szabályokat hajlandó betartani, és melyeket hagy figyelmen kívül" - mondta Vershbow. A NATO kívánatos stratégiáját a "türelem" és az "állhatatosság" fogalmával jellemezte. "Egységesnek és szilárdnak kell maradnunk, és emelnünk kell az agresszióért Oroszország által fizetendő árat. Egy idő után Oroszország be fogja látni, hogy saját jól felfogott érdeke is azt kívánja, térjen vissza az együttműködés politikájához - de csak akkor, ha megmutatjuk, hogy komolyan vesszük az elveinket" - fogalmazta meg a főtitkárhelyettes.

Az Ukrajnának nyújtott katonai jellegű segítségről szólva Alexander Vershbow az eddig hangoztatott elemeket - irányítási és ellenőrzési támogatás, logisztika, kibernetikai védelem, katonaorvosi segítség - ismételte meg, és ezúttal sem tett említést arról a kategóriáról, amelytől mindeddig tartózkodott a nyugati szövetség, nevezetesen az élet kioltására alkalmas fegyverzet szállításáról Ukrajnának.