Gazdaságfejlesztési pályázatok: több mint nyolcszoros a túligénylés

Több mint nyolcszoros a túligénylés a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) január 30-án zárult két pályázatán - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.

A szaktárca közleményében emlékeztet arra, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében tavaly októberben egy-egy milliárd keretösszegben hirdették meg a munka és a magánélet összehangolását, valamint a fiatalok vállalkozóvá válását támogató pályázati felhívásokat.

A Rugalmas foglalkoztatás elterjesztése a konvergencia régióban című felhívásra 54 pályázat érkezett be közel 9 milliárd forint összegű igénnyel.

A Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatására 44 regionális konzorcium nyújtott be támogatási kérelmet összesen több mint 8 milliárd forint támogatásra. A beérkezett pályázatok elbírálása folyamatosan zajlik - írja közleményében az NGM.

A közleményben a szaktárca kiemelte, hogy a munka és a magánélet összehangolásának egyik legfontosabb eszköze a rugalmas foglalkoztatás. A pályázat munkajogi, emberi erőforrás tanácsadásban, szervezetfejlesztésben jártas szolgáltatók kiválasztását célozta, amelyek elvégzik az érdeklődő kkv-k átvilágítását, és a rugalmas foglalkoztatási formák bevezetéséhez a vállalkozás profiljához igazodó átalakítási terveket készítenek, valamint a megvalósítást is segítik. A 2015 utolsó negyedévére tervezett második pályázati lépcső keretében az átvilágított vállalkozások igényelhetnek támogatást a rugalmas foglalkoztatást elősegítő intézkedések megvalósítására - közölte az NGM.

A támogatást igénylőknek vállalniuk kellett legalább 25 kis- és közepes vállalkozás legalább 500 munkakörének átvilágítását és átszervezési javaslatának elkészítését.

A szaktárca tájékoztatása szerint a fiatalok vállalkozóvá válásának most lezárult pályázatán a vidéki régiók mindegyikében egy-egy olyan vállalkozásfejlesztésben, üzleti készségfejlesztésben igazolt tapasztalattal rendelkező szervezet kaphat támogatást, amely az adott régióban vállalja a fiatalok vállalkozói felkészítését. A képzési programban kialakított és jóváhagyott üzleti tervük megvalósításához, új vállalkozásuk induló költségeihez 3 millió forint vissza nem térítendő pénzügyi támogatásban részesülhet mintegy 1000 vállalkozás a 2015 végén megjelenő második pályázati lépcső keretében.

Rákossy Balázs uniós források felhasználásért felelős államtitkár a közleményben hangsúlyozta, hogy egy sikeres Magyarországhoz mindenki munkájára szükség van. A kormány kiemelt célja azok foglalkoztatása, akik eddig élethelyzetükből fakadóan, vagy fiatal koruk miatt szorultak ki a munkaerőpiacról. A jövő generációinak boldogulása, a fiatal tehetségek itthon tartása a magyar kormány deklarált célja.

A kormány 2012 óta számos foglalkoztatási programot indított el a fiatalok munkához juttatása érdekében. Ilyen többek között az Első munkahely garancia program, a 2013-ban elindított Munkahelyvédelmi Akcióterv - pályakezdők és 25 év alatti fiatalok foglakoztatását ösztönző - járulékkedvezményei, és a lakhatási támogatás, írja közleményében az NGM.