Tizenöt éve történt a ciánkatasztrófa

Másfél évtizede ciánszennyezés pusztította el a Tisza élővilágát, ezzel a folyó legnagyobb ökológiai katasztrófáját idézve elő. Az évfordulóra emlékeztek hétfőn Szolnokon.

Másfél évtizeddel ezelőtt átszakadt a nagybányai Aurul bányavállalat bányájának ülepítő gátja, és így 100 ezer köbméter cianid tartalmú szennyvíz ömlött a lápos folyóba, majd a Tiszába. A szennyezés 2000. február 1-jén érte el az országhatárt, azóta ez a dátum a Tisza élővilágának emléknapja.
Hallgassa meg!

A méreg koncentrációja az egészségügyi határérték 180-szorosa volt, amely példanélküli ökológiai katasztrófát okozott a szőke folyó élővilágában. A Tisza magyarországi szakaszán több mint 1200 tonna hal pusztult el, a cián megmérgezte az ivóvízbázist is.

A hétfői szolnoki emléknapon Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője tolmácsolta Áder János államfő gondolatait.

A cianidszennyeződés évfordulójára emlékeztek Szolnokon


„Európa már nem engedheti meg egy ilyen veszély fennmaradását és ismétlődését. A másik tanulság, hogy a fejlesztések során a társadalmaink, a természeti környezetünk és gazdaságunk szempontjaink egyszerre kell figyelembe venni” - mondta.

Kőrösi Csaba bejelentette, hogy a köztársasági elnök Szolnok városának adományozza annak a kiállításnak anyagát, amelyet a katasztrófa tízéves évfordulóján Áder János kezdeményezésére Brüsszelben mutattak be.