Állandó NATO-egység települhet Magyarországra

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung beszámolója szerint a balti államokban, Lengyelországban, Romániában, Bulgáriában és Magyarországon egy-egy kisebb, nagyjából 40 fős egységet telepítenének, fele-fele arányban a fogadó állam és a NATO katonáiból. A tervezetet február elején vitatják meg az észak-atlanti szövetség védelmi miniszterei - írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

A NATO több térségbeli tagállam mellett Magyarországon is új állandó egységet telepíthet egy tervezet szerint, amelyet február elején vitatnak meg az észak-atlanti szövetség védelmi miniszterei - írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi német lap. A beszámoló szerint a balti államokban, Lengyelországban, Romániában, Bulgáriában és Magyarországon egy-egy kisebb, nagyjából 40 fős egységet telepítenek, fele-fele arányban a fogadó állam és a NATO katonáiból.

A NATO-csapatok integrációs egysége (NATO Force Integration Unit) nevű alakulatok feladata a szövetség lándzsahegyének nevezett (Spearhead Force) új közös harci egység fellépésének szervezése lesz a szövetség keleti határvidékén. A Spearhead Force létrehozásáról a tavalyi NATO-csúcstalálkozón döntöttek. Az úgynevezett nagyon magas készültségi szintű, több ezer fős egység 2016-tól működik majd és akár két napon belül bevethető lesz bárhol a világon kollektív védelmi, illetve válságkezelő feladatok végrehajtására a walesi Newportban tartott csúcson elfogadott terv szerint.

A NATO jelenleg is rendelkezik gyorsreagálású erővel, ez a NATO Response Force (NATO reagáló erő, NRF), amelynek azonban néhány hétre van szüksége a bevetéshez. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung beszámolója szerint az új közös harci egység létrehozásáig az NRF "a kísérleti nyúl", ezzel a jelenleg német-holland vezetés alatt álló szárazföldi alakulattal próbálják ki, hogy miként működhet a nagyon magas készültségi szintű erő. Így az idén az NRF kötelékében szolgáló katonákkal riasztási és logisztikai gyakorlatokat tartanak.