Meghirdették A fejlesztés európai éve 2015 programot

Az EU elkötelezett a szegénység felszámolásában - hangzott el a kapcsolódó budapesti konferencián. Az idei év a külkapcsolatok téma köré épül majd.

Az Európai Unió (EU) elkötelezett a fejlődő országokban tapasztalható szegénység felszámolásában, és ezért szorosabb és hatékonyabb együttműködést szeretne kialakítani a civil szervezetekkel - mondta Perger István, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének kommunikációs vezetője pénteken Budapesten. A fejlesztés európai éve 2015 program meghirdetése alkalmából tartott konferencián Perger István kiemelte, ez az év a külkapcsolatok téma köré épül majd, és tematikus hónapok lesznek például az oktatás, az egészség, a béke és biztonság, a demográfia és a migráció témakörében. A kommunikációs vezető emlékeztetett, a fejlesztés európai éve programot az Európai Bizottság javaslatára hívták életre, és ez a kezdeményezés lehetőség arra, hogy az unió tagországai "demonstrálják", milyen elkötelezettek a szegénység felszámolásában.

Perger István ismertette az Eurobarométer legfrissebb felmérését is, amely szerint a megkérdezett uniós állampolgárok 85 százaléka mondta azt, hogy fontos a fejlesztéspolitika a fejlődő országokban, és 67 százalékuk gondolta úgy, hogy fokozni kell ezen országok támogatását. A válaszadók 69 százaléka szerint a szegénység leküzdése pozitív hatást gyakorol az európai állampolgárokra is, és ez hozzájárul egy békésebb és igazságosabb világhoz. Hangsúlyozta azt is, hogy az Európai Bizottság szorosan együttműködik a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, valamint a humanitárius segítséget végző civil szervezetekkel.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke is arról beszélt, hogy elengedhetetlen az állami szféra és a civil szervezetek közös fellépése a szegénység, a gondok felszámolása érdekében. Hozzátette: a harmadik világból legtöbben a félelem miatt menekülnek, és a fő kérdés az, hogy miként lehet segíteni rajtuk. Mint fogalmazott, a határainkon azok a menekültek állnak, akik félelmükben hagyják el hazájukat, és az acél, hogy eloszlassuk a félelmüket és a bizonytalanságukat.

"Ezeket a problémákat nem csak a határállomásokon kell komolyan venni, ezeket az embereket lehetőség szerint még saját hazájukban kell segíteni", hiszen - mint mondta - az emberek alapvetően nem szívesen menekülnek el saját országukból. Győri-Dani Lajos kiemelte, ez a feladat nem egyszerű, és közös felelősség megoldani a válságukat, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy a menekülők saját hazájukban találják meg biztonságos élet feltételeit. Ehhez a közösségvállaláshoz meg kell találni a partnereket, és hatékonyan, magas szakmaisággal felhasználni a meglévő tapasztalatokat.

Kiss Ádám Zoltán, a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkára a konferencián arról beszélt, hogy a kormány célja megismertetni a civilekkel a fejlesztéspolitika főbb irányait, megmutatni az eddig elért eredményeket.