Orbán: Megállapodhatunk a gázszállításról a Putyin-látogatás idején

Orbán Viktor miniszterelnök bízik benne, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök február 17-i budapesti látogatása alatt tető alá tudja hozni a hosszú távú gázszállítással kapcsolatos megállapodást. A kormányfő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Angela Merkel német kancellár magyarországi látogatásáról is említést tett, hangoztatva, hogy nincs problémás terület a magyar-német kétoldalú együttműködésben. Egyúttal jelezte azt is, elképzelhetőnek tartja a bankadó fokozatos csökkentését a következő években. A kormányfő továbbra is új európai bevándorláspolitikát szorgalmaz, azt mondta "nem akarunk a megélhetési bevándorlók célországa lenni". A munkaügyi adatokat kommentálva arról is beszélt, szerinte a rendszerváltás ősbűne elfogadni a munkanélküliséget mint természetes állapotot.

Merkel kancellár budapesti látogatása felhívja a figyelmet a két nép közti régiós és tartós barátságra, a két nép stratégiai együttműködésére - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában. A kormányfő kijelentette: nincs problémás terület a magyar-német kétoldalú együttműködésben, a kapcsolatrendszer adatai fantasztikusak. A vizit szerinte felhívja a figyelmet a két ország, a két nép közötti régi, tartós és valószínűleg a jövőben is fennálló barátságra, stratégiai együttműködésre. Németországot az Európai Unió legsikeresebb országának nevezte, hozzátéve, Angela Merkel "sziszifuszi munkát végez", hogy az orosz-ukrán konfliktus Európának kedvező módon oldódjon meg, valamint hogy egyben tartsa Európát. Arra a kérdésre, hogy számít-e tőle kritikára, a miniszterelnök egy másik kérdéssel válaszolt: "Hogyan fordulhatna az elő, hogy bármely ország, amely egy közösséghez tartozik, kritizálja a másikat?" "Azért, mert valaki nagy, a lehetőség nem adatik meg. Az hogy nézne ki, ha mi (…) egy országra nézve kritikai megjegyzéseket tennénk?" - fogalmazta meg véleményét.

Elképzelhető a bankadó csökkentése

A miniszterelnök a 180 percben elképzelhetőnek mondta a bankadó fokozatos csökkentését a következő években. A különadó esetleges mérséklésével kapcsolatban a kormányfő felidézte azt a korábbi vállalásukat, hogy miután sikerül megmenteni az országot az összeomlástól, azt követően ezt az adónemet lecsökkentik olyan szintre, amely "nem ismeretlen Európában". A magyar gazdaság ma jól teljesít, ezért fel lehet vetni ésszerű módon, hogy a kormány visszatérjen erre a korábbi vállalásra a következő években, fokozatosan, tervezett módon - közölte. Arra a felvetésre, hogy több kritika is érte a magyar kormányt német üzletemberek részéről - például a reklámadó miatt -, Orbán Viktor úgy reagált: "ahol össze tudjuk egyeztetni Magyarország pénzügyi érdekeit az ő (az üzletemberek) gazdasági érdekeikkel, ott mindenhol megállapodásra törekszünk". Ahol viszont ez nem lehetséges, "ott elsőbbséget kell adni a magyar emberek érdekének" - mondta.
Orbán Viktor a 180 percben

Nagy lehetőségek az eurázsiai gazdasági együttműködésben

Egyedül a németek tarsolyában van olyan terv, amely új kereteket adhat az Európa jövőjéről szóló vitáknak, ez pedig az eurázsiai gazdasági együttműködési terv – hangoztatta Orbán Viktor. A kormányfő ebben nagy lehetőségeket lát Magyarország számára, ezért - mint mondta - "nekünk érdekünk, hogy ez a német terv napirendre kerüljön (…), ez megoldaná a problémáinkat". A miniszterelnök szerint ez a legjobb terv, amelyet Magyarország számára ki lehet agyalni. Ez megoldaná a problémáinkat, sőt a korábbi helyzetnél is szélesebb távlatokat nyitna előttünk. Hozzátette: Magyarország kapu lehet a kelet-nyugati viszonyban.

Megállapodás születhet a gázszállításról

Orbán Viktor az interjúban arról is beszélt, bízik benne, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök február 17-i budapesti látogatása alatt tető alá tudja hozni a hosszú távú gázszállítással kapcsolatos megállapodást. A kormányfő kifejtette: idén lejár az a hosszú távú gázszállítási szerződés, amelyet korábban az oroszokkal kötött Magyarország. Így ma nincs biztosítva a magyar gazdaság működéséhez szükséges energia 2015 után, és ma nincs biztosítva a háztartások gázellátása sem 2015 után. "Ezt a kérdést kell nekem megoldanom" - közölte, jelezve, hogy a Putyin-látogatás előkészítésének keretében folynak erről a szakértői egyeztetések. Orbán Viktor úgy összegzett: nagyon bízik benne, hogy az ezt a helyzetet megoldó megállapodást tető alá tudja hozni az orosz elnök látogatása alatt. Az Oroszországgal szembeni szankciókról úgy nyilatkozott: azok éles ellentétben állnak Magyarország érdekeivel, de persze Magyarország tagja az Európai Uniónak, az egységes fellépés pedig érték, és az európai egység fenntartása segíti a konfliktus megoldását, ezért Magyarország ez idáig alárendelte a saját érdekeit a közös európai álláspontnak.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2015. január 30-án


Nem akarunk a megélhetési bevándorlók célországa lenni

A bevándorlás kérdéséről szólva Orbán Viktor a 180 perc című műsorban ismét kifejtette: tömegével érkeznek Magyarországra olyan emberek, akik nyilvánvalóan nem menekültek, nem üldözik őket otthon, a megélhetés reményében jönnek el, Magyarországon azonban - a kedvezőbb elbírálásért - politikai üldözöttnek nyilvánítják magukat. Megjegyezte, ezek az emberek nagyon gyakran tovább is állnak innen. A párizsi merényletek után azonban - folytatta - azok az országok, ahová Magyarországról mennek a megélhetési bevándorlók, szigorítani fogják a szabályaikat, így itt fognak rekedni, ám "ezt nem akarom, és szerintem a magyarok többsége sem akarja". "Mi nem akarunk a megélhetési bevándorlók célországa lenni" - jelentette ki. A miniszterelnök új európai bevándorláspolitikát szorgalmazott, megismételve: szerinte nincs értelmes érv amellett, hogy miért kellene beengedni az országba más kultúrából, civilizációból érkező emberek tömegeit, akik kizárólag a megélhetéséért jönnek ide. Hozzátette egyúttal azt is, hogy az unión belüli, "munka céljából történő mozgásoknál" nem lehet bevándorlási kategóriákat használni, hiszen "mi európai polgárok vagyunk, egész Európa a mienk".

Jó oka volt sok százezer magyar családnak pezsgőt bontani

Azzal kapcsolatban, hogy az Alkotmánybíróság csütörtöki döntése szerint nem alaptörvény-ellenesek az úgynevezett első devizahiteles törvénynek a bíróság által kifogásolt szakaszai, Orbán Viktor azt mondta: csütörtök este "jó oka volt sok százezer magyar családnak, hogy pezsgőt bontson". Megjegyezte, nem volt könnyű megtalálni a jó megoldást a devizahitelesek ügyében, öt évbe telt e helyzet megoldása, amit az előző kormányok felelőtlen politikája idézett elő. Arra a kérdésre, hogy a jegybanknál a forintosítással keletkező profittal mit lehet kezdeni, a miniszterelnök azt felelte: a nemzeti bank függetlensége kizárja, hogy bármely kormánytisztviselő érdemi vitát kezdeményezzen a nyilvánosság előtt a jegybanki nyereségről vagy veszteségről. Ezt a legutóbbi kormányülésen is világossá tette - közölte. Annyit azonban megjegyzett, ésszerűnek tartja azt a jegybanki politikát, amely szerint a központi bank tartalékokat képez a nyereséges években a veszteséges évekre, hogy ne a költségvetésből kelljen a majdani veszteséget finanszírozni. A családi csődvédelem KDNP-s előterjesztéséről Orbán Viktor úgy tájékoztatott: a kereszténydemokraták most egyeztetnek az Igazságügyi Minisztériummal, hogy a kormány számára tárgyalható formába hozzák a javaslatot.

A munkanélküliséget elfogadni „ősbűn” volt

A rendszerváltás "ősbűne" volt elfogadni a munkanélküliséget mint természetes állapotot - jelentette ki Orbán Viktor. A foglalkoztatás bővülésével kapcsolatban a kormányfő azt mondta: a magyar emberek dolgozni akarnak, a magyar büszke nép, ha lehetősége van rá, nem akar más kegyelemkenyerén élni, hanem a saját munkájából akar megélni. A mostani kormány partnere ebben az embereknek, így ez a "természetes életösztön" azonnal megjavítja a foglalkoztatottsági, munkanélküliségi mutatókat - tette hozzá a miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában.