Czomba: Egészséges folyamat indult el a foglalkoztatásban

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint a bővülés hajtóereje nem a közfoglalkoztatás, hanem a versenyszféra.

Továbbra is 4,1 millió fölött van a foglalkoztatottak száma. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a múlt év negyedik negyedévében 4 millió 142 ezren dolgoztak. A foglalkoztatás szintje az egy évvel korábbihoz képest valamennyi régióban emelkedett, a legjelentősebben Közép-Dunántúlon, illetve Dél-Alföldön, mindkét régióban 3,6 százalékponttal. Tavaly a teljes évben a foglalkoztatottak átlagos száma 4 millió 101 ezer volt, 208 ezerrel haladta meg a 2013. évit.

A munkanélküliek száma 80 ezerrel, 319 ezerre csökkent tavaly a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, a munkanélküliségi ráta 2,0 százalékponttal, 7,1 százalékra mérséklődött. A KSH adatai szerint tavaly a teljes évben átlagosan 343 ezer volt a munkanélküliek száma, 98 ezerrel kevesebb, mint 2013-ban. A munkanélküliségi ráta 7,7 százalék volt, 2,5 százalékponttal alacsonyabb az előző évinél.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Ma reggelben azt mondta: egy nagyon egészséges folyamat indult el, hiszen 11 hónapja folyamatosan négymillió fölött van a foglalkoztatottak száma, amire 1992 óta nem volt példa. Ezzel párhuzamosan a munkanélküliség is drasztikusan csökken, 7 százalék környékére tehető, 2010 környékén még bőven 12 százalék körül járt.

Az államtitkár szerint nagyon fontos, hogy a foglalkoztatás bővülésének motorja a versenyszféra, és nem a közfoglalkoztatás vagy a migráció. Eddig a közfoglalkoztatottak 13-14 százaléka tudott tartósan, vagyis 180 napon túl is a versenyszférában elhelyezkedni, amit a Czomba Sándor szerint lehet soknak és kevésnek is nevezni, de vannak térségek, ahol a közfoglalkoztatáson kívül csak a segélyezés maradna. Ahhoz, hogy a versenyszféra még több közfoglalkoztatottat tudjon átvenni, az kell, hogy a gazdasági növekedés fennmaradjon Magyarországon - tette hozzá.