Czibere: Jelentősen csökkent a szegénység

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerint az elért eredmények azt igazolják, hogy a rezsicsökkentés és a hasonló kormányzati intézkedések, például a devizahitelesek segítése közvetlen hatással vannak a jövedelemegyenlőtlenségek és a szegénység csökkenésére.

Az MSZP ismét kezdeményezi a fagyhalálok megelőzésére szolgáló pénzügyi alap létrehozását. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint azonban az elmúlt évben csökkent a kifűtetlen lakások száma, és a hajléktalanok téli ellátására minden eddiginél korábban felkészültek.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a Ma reggelben elmondta: a KSH minden év tavaszán méri fel a társadalompolitikai helyzetet, beleértve a jövedelemeloszlást és a szegénységet, vagyis a legutóbbi adatokat 2014 áprilisában vette fel, és novemberben tette közzé. Ezek az adatok pedig arról tanúskodnak, 250 ezerrel csökkent azoknak a száma, akik arra panaszkodtak, hogy nem tudják kellőképpen fűteni az otthonukat, és 130 ezerrel csökkent azoknak a száma, akik jelezték, hogy elmaradásuk van valamilyen rezsiszámlával. A szegénységnek kitettek száma 241 ezer fővel csökkent.

Az államtitkár szerint ezek nagyon fontos eredmények, azt igazolják, hogy a rezsicsökkentés és a hasonló kormányzati intézkedések, például a devizahitelesek segítése eredményesnek bizonyult, és közvetlen hatással vannak a jövedelemegyenlőtlenségek, a szegénység csökkenésére.

Czibere Károly arról is beszélt, hogy a statisztikák szerint 450-470 ezer ember él ma szegénységben mindenféle tekintetben, vagyis gondban vannak a lakhatási költségek és az alapvető élelmiszerek beszerzése miatt, az államtitkár szerint a szociálpolitikának egy külön eszköztárat kell alkalmazni, hogy ezeket az embereket hogyan lehet elérni. Ők ugyanis a hagyományos ellátórendszerben gyakran nem is "látszanak", ezért ezeket a szolgáltatásokat kell megerősíteni a következő időszakban.