Bogyay Katalin az új magyar ENSZ-nagykövet - átadta megbízólevelét

Magyarország elkötelezett az ENSZ munkája iránt, továbbra is fontosnak tartja, hogy annak aktív részese legyen, valamint azt, hogy a tagállamok párbeszédet folytassanak egymással - mondta a világszervezet főtitkárának Bogyay Katalin, Magyarország új állandó ENSZ-képviselője, amikor kedden New Yorkban átadta a megbízólevelét Ban Ki Munnak.

Az ENSZ-nagykövet hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az emberek számára közérthető nyelvre "lefordítsák", mit jelentenek a fenntartható fejlődésnek a 2015 utánra érvényes, bonyolult diplomáciai tárgyalásokon megfogalmazott céljai, és miért fontos azok megvalósítása. Hozzátette, hogy elkötelezett a fenntartható fejlődés keretrendszerének működőképessé tételében.

"Meg kell érteni, hogy a következő évtizedekben nekünk is milyen felelősségünk van abban, hogy egy valóban élhető, felelősségteljes világot hagyjunk magunk után" - nyilatkozott telefonon a misszióvezető.

 

Bogyay Katalin új magyar ENSZ-nagykövet átadta megbízólevelét


Bogyay Katalain az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: korábban részt vett a Ban Ki Mun által meghirdetett oktatási programban, és ezt a munkát ezután is folytatni fogja.

A nagykövet az ENSZ főtitkárának úgy nyilatkozott, rendkívül fontos személyes vállalásnak tartja a veszélyeztetett, hátrányos helyzetű emberek - a nők, az anyák, a gyermekek - védelmének felkarolását, amely témakörrel már évek óta foglalkozik. Kitért arra, hogy a Biztonsági Tanács hétfői szakirányú tanácskozásán a magyar felszólalás kiemelte, Magyarországnak milyen kötelezettségei vannak a nemzeti és az etnikai kisebbségekkel szemben, mennyire kell ügyelni a sokszínűségre, a kultúrák sokféleségére és a soknyelvűségre.

Bogyay Katalin úgy fogalmazott, a főtitkár külön örült annak, hogy hazánk női követet küldött az ENSZ-be.