Átadták a Lajtha-díjakat

Oláh Péter fuvolaművész kapta a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját, míg a Lajtha-díjat Némethy Attilának, a Bartók Rádió műsorvezetőjének ítélték oda az idén.

A díjakat kedden ünnepélyes keretek között a Magyar Rádió Márványtermében adták át. A Lajtha László Alapítvány és a Magyar Rádió 1995-ben hozta létre a Lajtha-díjat a zeneszerző, zenetudós és népzenekutató emlékére azzal a céllal, hogy a kiváló zeneszerző és népzenekutató szellemi örökségét ápolja, zeneműveinek előadását támogassa, valamint elősegítse, hogy a Lajtha-életmű elfoglalhassa méltó helyét a magyar kultúra egészében.

A Lajtha László Alapítvány díját minden évben egy olyan muzsikus, zenetörténész, pedagógus, kiadó kapja, aki sokat tett Lajtha László életművének megismertetéséért, a rádió díját pedig egy olyan rádiós szakember, aki elkötelezett a kortárs zene népszerűsítésében.

Oláh Péter fuvolaművész egyike annak a tíz fiatal fuvolistának, akik a New York-i Alexander & Buono Nemzetközi Fuvolaverseny első helyezettjeiként bemutatkozhattak a Carnegie Hallban. Oláh Péter Lajtha László Két darab szólófuvolára című kompozícióját játszotta el a nevezetes épületben.

Oláh Péter és Némethy Attila kapta az idén a Lajtha-díjat


 

Némethy Attila, a Bartók Rádió műsorvezetője, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) munkatársa a magyar zene népszerűsítése érdekében végzett több évtizedes, kiemelkedő színvonalú műsorvezetői munkájáért kapta a díjat.
Jónás István, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. vezérigazgatója Némethy Attila tevékenységét méltatva kiemelte: a díjazott igazi rádiós személyiség, akinek mások mellett szerepe van abban, hogy a Bartók Rádió az elmúlt 3 évben megsokszorozta hallgatóságát.

A díjakat a Márványtermi koncertek sorozat keddi előadásának szünetében adták át. A koncerten a Rádiózenekar szólistái léptek fel: Line Ildikó hegedűn, Máté Győző brácsán, Varga István gordonkán, Kovalszki Mária zongorán játszott. Az idén 100 éve elhunyt Goldmark Károly és Lajtha László egy-egy művét adták elő.

Tavaly Szabó Péter gordonkaművész kapta a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját, míg a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. és a kuratórium Lajtha-díját Alpár Tibor, a Bartók Rádió zenei rendezője vehette át.