A tavalyi volt a legmelegebb év

2014 volt az eddigi legmelegebb év a világban - legalábbis az 1800-as évek vége óta, amióta elindultak a komoly mérések. A magyar adatokat még nem összesítették az egész évre, de valószínűleg nálunk is megdőlt a rekord. Persze a helyzet nem olyan egyszerű, hogy mostantól enyhék lesznek a telek és forró minden nyár - a klímaváltozással ugyanis a szélsőségek is egyre gyakoribbak.

14-15 fok volt szombaton, és még a nap is sütött, mintha csak március lenne. A meleg télikabátot mindenki otthon hagyta.
A mátraszentiváni síparkban működnek ugyan a felvonók, de a hegyoldal csak ott fehér, ahol dolgoztak a hóágyúk - természetes hó egyáltalán nincs. Még itt fent is 6 fok volt délután.

Már a tavalyi tél is ilyen enyhe volt itthon, sőt szinte az egész világon. És az év további része is szokatlan időjárást hozott. A NASA mérései szerint 2014 volt minden idők legmelegebb éve a világon. Az amerikai kutatók szerint a légszennyezés és az üvegházhatást okozó gázok felelősek a felmelegedésért.

Az emberiség tehet róla, hogy a légkörben növekszik a szén-dioxid, ami a légkör fokozatos felmelegedését okozza - mondta John Tucker klímakutató.

A hazai adatokat egyelőre csak novemberig összesítették, ezek alapján úgy látszik, hogy itthon is megdől a melegrekord, vagyis 2014 lesz minden idők legmelegebb éve. De emellett a szélsőségek is tovább fokozódtak.

Nyáron rendszeresek a károkat okozó viharok, évről-évre árvizek ellen kell védekezni. tél elején az ónos eső egész erdőket döntött ki, karácsony előtt néhány nappal pedig nyárias zivatarok csaptak le az országban több helyen.

Lakatos Mónika klímakutató azt mondja: a szélsőséges időjárás egyre gyakoribb lehet. „Nem minden szélsőséget tudunk elkerülni, mint ahogy halljuk a híradásokból, hogy a világ különböző pontjain özönvízszerű áradások, hosszan tartó esőzések aszályok vannak, ebben volt részünk nekünk is az utóbbi években” – mondta a szakember.

Bár pontos összesítést lehetetlen készíteni a szélsőséges időjárás okozta károkról, a szakértők szerint ez összeg csak Magyarország esetében milliárdos nagyságrendű.