Nemzetpolitikai Kutatóintézet: prioritás a nemzetiségi arány

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet jelentése szerint prioritásként kell kezelni a nemzetiségi arányok alapján kialakított választási körzeteket Ukrajnában - hívta fel a figyelmet a Nemzetpolitikai Kutatóintézet az MTI-hez eljuttatott elemzésében.

Kifejti az intézet: az EBESZ ukrajnai választási megfigyelő missziója prioritásként fogalmazta meg az országnak, hogy a nemzeti kisebbségek arányának figyelembevételével, valamint a kisebbségekkel konzultálva minél hamarabb rajzolja újra a választási körzeteket. Az elemzése szerint az EBESZ-jelentés megfelelő hivatkozási alap a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) számára, hogy napirenden tartsa és a Központi Választási Bizottságnál elérje a magyar többségű választási körzet kialakítását.

Felidézi a közlemény, hogy az októberi előre hozott parlamenti választásokat az EBESZ választási megfigyelői is vizsgálták, és már a választások másnapján kiadott előzetes jelentésükben problémaként azonosították, hogy a választási bizottság nem rajzolta újra a választási körzeteket etnikai szempontok alapján. A decemberi végleges jelentés többek között kitér arra, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó választópolgárok nem bíznak a választási rendszerben, amely egyébként sem kedvez a kisebbségi pártoknak.

A kis létszámú nemzetiségek csak egy nagy párt listáján indulnak eséllyel a választásokon, és csupán négy olyan jelölt volt, köztük Brenzovics László, a Petro Porosenko Blokkjának listájáról parlamentbe bejutó KMKSZ-elnök, aki kifejezetten nemzetiségi jelöltként kampányolt. A jelentés huszonegy ajánlást fogalmaz meg, nyolcat megjelölve prioritásként, és ez utóbbiak között szerepel a kárpátaljai magyar többségű választási körzet irányába mutató ajánlás is - mutat rá közleményében az intézet.

Megállapítja, a választókerületek kialakításáért felelős választási bizottságnak kell most lépnie. Ha ezt a közeljövőben mégsem teszi meg, a KMKSZ is jelezheti, hogy a magyar közösség szervezeteként várja a konzultációs folyamat megkezdését. Annál is inkább, mert a körzetek újrarajzolását jóval a következő választások előtt kell lebonyolítani - rögzíti hozzátéve: a konzultációk során a KMKSZ a demográfiai adatok, valamint a korábbi magyar többségű körzet példájával meggyőzően tud érvelni a magyar többségű választási egység kialakítása mellett. Ukrajna, amennyiben továbbra is európai perspektívában gondolkodik, valamint következetesen és jóhiszeműen végre akarja hajtani nemzetközi és belső jogi kötelezettségeit, nem kerülheti meg ezt a megoldást - olvasható a közleményben.