MNB: tizenhét civil szervezet nyert az elszámolási törvény kommunikációs pályázatán

Tizenhét nonprofit szervezet 80 millió forint támogatást nyert el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által az elszámolási törvénnyel kapcsolatos széles körű fogyasztóvédelmi tájékoztatás ösztönzésére kiírt pályázaton - közölte a jegybank csütörtökön az MTI-vel.

A nyertes projektek révén országos lefedettséget nyújtó pénzügyi fogyasztóvédelmi tájékoztatási hálózat jön létre.

A jegybank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Programja keretében meghirdetett pályázat eredményéről az MNB igazgatósága döntött. Az igazgatóság a kiírásban szereplő teljes 80 millió forintot megítélte a nyertes nonprofit szervezeteknek, amelyek között ott található a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a  Menhely Alapítvány továbbá több egyházi segítő szervezet is.

A nyertes projektek révén az elszámolási törvényről a fogyasztóknak személyes információkat adó és segítséget nyújtó ügyféltájékoztató pontok jönnek létre Vásárosnaményban, Szolnokon, Esztergomban, Salgótarjánban, Balassagyarmaton, illetve Budapesten két helyen. A Bírók a Mediációért Egyesület emellett mozgó tájékoztatási pontokat alakít ki vidéken. Az ügyféltájékoztató pontok március 1. és december 31. között fogadják az ügyfeleket.

A fogyasztók országszerte helyi sajtóorgánumok segítségével is tájékoztatást kapnak majd az elszámolási tudnivalókról. A Dunántúlon és a Dunától keletre 16-16 településen és vonzáskörzetében jelennek meg hasznos információk a regionális és helyi rádiók, televíziók, illetve újságok híradásainak köszönhetően. A Széchenyi Hitelszövetség ezenfelül 23 helyi és regionális rádióval együttműködve szinte az egész országot átfogó önálló, félórás műsorokat készít majd a témáról.

Az MNB-támogatás révén Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 20 településén, Baranyában, Bács-Kiskunban, Békés és Csongrád megyékben 15-15 helységben szerveznek civil szervezetek személyes találkozókat, előadásokat az elszámolási törvényről. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ezenfelül 5 megye 20 településén, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület pedig 7 megye 50 településén tart előadásokat, majd az előadók válaszolnak a fogyasztók egyéni kérdéseire is.