Háromezer kárpátaljait hív be az ukrán hadsereg

Mintegy háromezer 20 és 60 év közötti, katonaviselt vagy katonai szakképesítéssel rendelkező hadköteles személyt hívnak be az ukrán hadseregbe Kárpátaljáról a részleges mozgósítás 2015. január 20-án kezdődő negyedik szakaszában - közölte szerdai ungvári sajtótájékoztatóján Ivan Vaszilcjun ezredes, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság parancsnoka.

Vaszilcjun elmondta, hogy a január 20-ától április 1-jéig tartó (országosan 50 ezer főt érintő) újabb mozgósításra azért van szükség, hogy felváltsák a kelet-ukrajnai terrorellenes műveleti övezetben tavaly óta szolgálatot teljesítő katonákat. Hozzátette: fontos szempont az is, hogy felkészültebb haderővel tudjanak kiállni, ha a helyzet tovább éleződik - adta hírül a 7dniv.info kárpátaljai hírportál.

A parancsnok kifejtette, a mozgósított személyek január 30-áig átesnek az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton, majd többhetes kiképzésen vesznek részt, és április 1-je után vezénylik őket a hadműveleti övezetben állomásozó alakulatokhoz.

Vaszilcjun elmondta, hogy a múlt évi három mozgósítás során ugyancsak háromezer főt hívtak be Kárpátaljáról a hadseregbe, és több mint ötszáz esetben indítottak hatósági eljárást olyan személyek ellen, akik nem tettek eleget a behívási parancsnak.

Az ezredes egyben cáfolta azokat a Kárpátalján lábra kapott híreszteléseket, amelyek szerint a hadköteles férfiak csak a katonai hatóságok engedélyével utazhatnak külföldre. Vaszilcjun hangoztatta, hogy nincs ilyen felsőbb utasítás és szerinte a hasonló szóbeszédek provokációk.

A hadkiegészítő parancsnokság közlése szerint a múlt évben Kárpátaljáról 49 katona (köztük két beregszászi magyar), négy határőr és az Ajdar zászlóaljban szolgáló két önkéntes vesztette életét a kelet-ukrajnai harcokban (a szovjet-afgán háború közel tíz éve alatt 53 kárpátaljai sorkatona és tiszt esett el - a tudósító megjegyzése).