Növeli védelmi költségvetését Románia

A román parlamenti pártok politikai egyezményt írtak alá kedden Klaus Iohannis államfő kezdeményezésére a védelmi költségvetés növeléséről.

A román koalíciós és ellenzéki pártok közösen vállaltak kötelezettséget arra, hogy Románia a hazai össztermék (GDP) legalább két százalékára növeli 2017-ig védelmi kiadásait, és ezt a szintet a következő tíz évben is megtartja, függetlenül attól, melyik politikai erő kerül hatalomra.

Az egyezményt az államfő és a 2012-es választásokon parlamenti képviselethez jutott pártok vezetői - valamint a kisebbségi frakció vezetője - írták alá. A megállapodás előtt az új román elnök konzultációra hívta a pártokat, de a Traian Basescu volt államfő védnökségével tavaly alakult Népi Mozgalom Pártot és Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök most szerveződő - a kormánykoalícióban máris részt vevő - Liberális Reform Pártját nem hívta meg.

Klaus Iohannis szerint a pártközi egyezmény azt jelzi az ország NATO-szövetségeseinek, hogy Románia kiszámítható, felelős és megbízható partner. Úgy vélte, a politikai konszenzus a román védelmi ipar számára is megrendeléseket hozhat és vonzóvá teszi azt a NATO-országok befektetői számára.

A konzultációk lezárásakor Iohannis - Oroszországra utalva - rámutatott: a második világháború óta Európának és a NATO-nak a legnagyobb biztonsági válsággal kell szembesülnie azt követően, hogy egy ország önhatalmúlag átrajzolta az országhatárokat. Hozzátette: mindez Románia határánál történt, ezért Bukarest nem várhat másokra, hogy növeljék a régió biztonságát, hanem magának is lépnie kell hadseregének korszerű technikával való felszerelése érdekében.

Mircea Dusa román védelmi miniszter a Digi 24 hírtelevíziónak hétfőn úgy nyilatkozott, hogy Románia további F-16-os harci repülők beszerzésére készül, miután 2013 októberében már szerződést kötött Portugáliával tizenkét használt F-16-os megvásárlásáról. A megállapodás alapján az első hat gépet - amelyek korszerűsítését befejezték és amelyeken már önállóan gyakorlatoznak a román pilóták - jövő évben, a másik hatot pedig 2018-ig kapja meg a román légierő.

A román kormány 2,23 milliárd eurót (a GDP 1,39 százalékát) irányzott elő idén védelmi kiadásokra, de abban reménykedik, hogy ezt további csaknem félmilliárd euróval kiegészítheti az 1,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycél további 0,3 százalékos emelésével.