Michel Houellebecq: "Igen, Charlie vagyok"

"Igen, Charlie vagyok" - mondta megindultan a francia író a Canal+ csatornán hétfő este leadott, de már csütörtökön, a Charlie Hebdo elleni támadás másnapján felvett interjújában.

Ez volt az utolsó interjú, amelyet a sokak által iszlámellenességgel vádolt francia író azelőtt adott, hogy felfüggesztette a múlt héten megjelent, Soumission (Behódolás) című új regényének kampánykörútját, mert egyik közeli barátja, Bernard Maris ismert francia közgazdász-író-újságíró, a lap egyik részvényese meghalt a Charlie Hebdo elleni terrortámadásban.

"Ez az első eset életemben, hogy meggyilkolnak valakit, akit ismerek" - mondta Houellebecq elszorult hangon.
Az író az interjúban megerősíti: nem tartja iszlamofóbnak új könyvét. "Nem szeretem, hogy az emberek egyrészt azt mondják, 'szabadok vagytok', és aztán a felelősségről beszélnek nekem. A véleményszabadságnak nincsenek határai" - hangoztatta Houellebecq, akinek új könyve az Amazon franciaországi eladási sikerlistájának élén áll.

A Charlie Hebdo múlt szerdán, a támadás napján megjelent számának címlapján Houellebecq karikatúrája szerepelt, és a lap több oldalt szentelt az aznap a könyvesboltokba került regénynek, amelynek története szerint 2022-ben egy muszlim politikus nyeri a francia elnökválasztást, ezután pedig bevezetik az iszlám vallási oktatást és a többnejűséget, a nőket pedig eltiltják a munkától.

A kritikusok által egyszerre csodálatosnak és felelőtlennek ítélt 300 oldalas kötet már az első nap nagyon sok kommentárt kapott. A legtöbb kritika iszlámellenességgel vádolta meg az írót, valamint azzal, hogy művével hozzájárul a szélsőjobboldali Nemzeti Front megerősödéséhez Franciaországban.