A Nemzetközi Büntetőbíróság elé állítják az ugandai hadúr, Joseph Kony egyik alvezérét

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé állítják a Joseph Kony vezette, Az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) nevű, brutális támadásairól hírhedt ugandai gerillacsoport egyik alvezérét, emberiesség elleni bűnökkel vádolják - jelentették be hivatalos források.

"Dominic Ongwent, Az Úr Ellenállási Hadseregének egyik legfőbb vezetőjét közvetlenül Hágába küldik a Közép-afrikai Köztársaságból, ahol a múlt héten elfogták" - közölte Paddy Ankunda, az ugandai hadsereg szóvivője.

Ongwen néhány nappal ezelőtt feladta magát a térségben állomásozó amerikai csapatoknak. A 34 éves alvezér elfogását követően interjút adott egy helyi rádiónak, és arra szólította fel a szélsőséges szervezet tagjait, hogy adják fel magukat. A férfi azt állította, hogy Yoweri Kaguta Museveni ugandai elnök amnesztiában részesíti az LRA-nak azokat a tagjait, akik önként feladják magukat. Az államfői hivatal cáfolta ezt, mondván, nem vonatkozik azokra, akiket emberiesség elleni bűnökkel vádolnak.

Amerikai csapatok 2011 óta támogatják azokat a helyi erőket, amelyek célja Joseph Kony kézre kerítése. Az ugandai és a szomszédos országokban kirobbant gerillaháborúban vállalt szerepéért a hadúr ellen háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt vádat emelt a Nemzetközi Büntetőbíróság.

Az Ugandát, a Közép-afrikai Köztársaságot, a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Dél-Szudánt "fénykorában" csaknem húsz éven át rettegésben tartó LRA tagjai hírhedt kegyetlenséggel bánnak ellenfeleikkel, például büntetésként levágják az elfogottak végtagjait, fiatal lányokat megerőszakolnak és szexrabszolgaként tartják fogva őket.

Az Enough Project washingtoni jogvédő csoport szerint Ongwent 1990-ben, tízéves korában rabolta el az LRA, amikor iskolába tartott. A kisfiút erőszakkal sorozták be katonának, ám ahogyan beleszokott új életmódjába, egyre gyorsabban kapaszkodott fel a szervezeten belüli ranglétrán. 2005-ben az ICC emberiesség elleni bűntettek, gyilkosság, fosztogatás, valamint embertársainak rabszolgasorba taszítása miatt vádat emelt Ongwen ellen.