TEK: Nem a bevándorlás a terrorizmus fő oka

A társadalmi integráció kudarcából fakadó radikalizáció, és nem a migráció a fő veszély a terrorizmus kapcsán. Észak-Európában ezt nagyon hamar felismerték, és célzott szociális programokat indítottak – mondta Bodnár Zsolt, a Terrorelhárítási Központ főigazgató-helyettese

A bevándorlás ugyan lehet a terrorizmus hordozója, de nem a legfontosabb. A legfontosabb probléma a radikalizáció, és nem a migráció – mondta a 180 percben Bodnár Zsolt, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgató-helyettese.

Hangoztatta, a társadalomnak el kell gondolkodnia azon, miért radikalizálódnak a fiatalok. Bodnár Zsolt szerint alapvetően integrációs problémák vannak, arról van szó, hogy különböző migránsok, akár még a harmadik generációjuk sem tud beilleszkedni az adott európai társadalomba. A párizsi merénylők sem migránsok voltak, hanem franciaországi születésű fiatalok, akik radikalizálódtak – tette hozzá.
Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese a bevándorlásról - 180 perc

Bodnár Zsolt szerint ezt a problémát az észak-európai országok nagyon hamar felismerték. Ott olyan programok futnak, amelyek megpróbálják integrálni ezeket a fiatalokat. Nem biztos tehát, hogy egyedül a rendészeti, titkosszolgálati szervek feladata elmozdulni a megoldás felé, nagyon sok tennivalója van az egyéb szociális, társadalmi szervezeteknek is ebben a kérdéskörben – fogalmazta meg a TEK főigazgató-helyettese.

Arra a riporteri felvetésre, hogy egyes vélemények szerint az Európai Unión belüli országhatárokat újra ellenőrizni kellene, Bodnár Zsolt azt mondta, ha a külső, schengeni határ jól működik, akkor szerinte az unión belül nem kell különösebb korlátokat felállítani.

Bodnár Zsolt megismételte, hogy Magyarország ellen nincs közvetlen terrorfenyegetettség, azonban az Európai Unió része, sőt, egyik kapuja, nem tudja kivonni magát "az általános terrorhelyzet emelkedéséből".

A főigazgató-helyettes az Orbán Viktor miniszterelnök számára párizsi látogatásán biztosított védelem kapcsán, szintén riporteri felvetésre, azt mondta, mint minden esetben, a hétvégén is a terrorelhárítás kísérte a kormányfőt.