Még több hajléktalannak adhatnak munkát

Az egész ország területére kiterjeszti a kormány a fővárosban már sikeresen működő, hajléktalanokat foglalkoztató programot. A fedél nélküliek munkához juttatása tavasszal indul, összesen 35 településről jelezték, hogy csatlakoznának. Előreláthatóan 1600 hajléktalannak tudnak munkát adni, ez többszöröse az eddiginek.

Növényházban gereblyéznek, brikettet készítenek, parkot gondoznak egyebek mellett hajléktalanok a fővárosban. Egyikük, Kovács Lászlóné, aki 2003-ban lett fedél nélküli, az M1 Híradónak elmondta: tavaly sikerült elhelyezkednie „Az utcáról a munka világába" elnevezésű programnak köszönhetően, amelyet a Belügyminisztérium támogatásával a 9. kerületben indítottak. Amióta dolgozik, nem kell az utcán aludnia, és együtt élhet párjával egy szállón.

A Ferencvárosi Szociális Foglalkoztatónál már 2012 óta adnak munkát hajléktalanoknak. Azóta már több mint 1300 fedél nélküli dolgozott náluk.

Sebők Endre, ügyvezető igazgató úgy fogalmazott: visszaviszik a rendszert a hajléktalanok életébe. Büszkeséget és méltóságot adhat nekik a munka, ismét hasznos embernek érezhetik magukat – tette hozzá.

A fővárosi program olyan sikeresnek bizonyult, hogy a kormány az egész ország területére kiterjeszti. Az előzetes felmérések alapján 16 megyéből 43 közfoglalkoztató jelezte, hogy érdekli a lehetőség. A program bővítésével az eddigi néhány száz ember többszörösének tudnak majd munkát adni.

Az országos program indítását tavaszra tervezi a kormány. Előzetes becslések alapján a költsége elérheti az egymilliárd forintot.