Földi: Magyarország nem műveleti terület, hanem hadszíntér

Magyarország hadszíntere egy olyan háborúnak, melyet az Egyesült Államok vív Oroszországgal - véli a biztonságpolitikai szakértő. Földi László szerint előbbi gazdasága a békével és a melegháborúval is nyer. A szakember úgy véli: az Egyesült Államok elveszítette a mértéket és súlyos identitászavarban szenved. Közép-Európát biztonsági kockázatnak tartja, pedig épp fordított a helyzet. Ebben a helyzetben nem szabad "nyulam-bulammá" válni - fogalmazott Földi, aki beszélt arról is, hogy szerinte amit André Goodfriend amerikai ügyvivő Magyarországon művel, az semmiféle diplomáciai játéktérbe nem fér bele.

Egy komoly propaganda-hadjárat folyik Magyarország ellen. Olyan lejárató akciók keretében, melyeknek a tüntetésszervezés csak egy része – jelentette ki Földi László biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Ha a nemzetközi sajtót nézzük, akkor az tele van Magyarország elleni támadásokkal. Ma már egyértelműen azt mondják, hogy Orbán Viktor távozzon, legyen egy másik politikai rend. Nagyon keményen mennek az üzenetek. Hogy ebből a titkosszolgálat kimaradjon, az kizárt dolog – tette hozzá.

Az Egyesült Államok komoly identitászavarban van, egészen egyszerűen elveszítették a mértéket. Azt gondolják, hogy a „világ vezető csendőreként” nekik mindent szabad minden módon, ez pedig nem így van - hangoztatta.

Magyarország nem műveleti terület, hanem egy hadszíntér egy olyan háborúban, melyet nagyhatalmak, az Egyesült Államok és Oroszország vív egymással – szögezte le Földi László, aki szerint az Egyesült Államok mind a békét, mind a melegháborút meg tudja nyerni. Az USA gazdasága ugyanis lényegében a hadiiparra épül, ezért számára gazdasági szempontból a fegyveres konfliktusok is pozitívan hatnak. Ez az az előny, amelyet soha senki nem fog tudni Amerikával szemben megjátszani. Ha azt mondom, hogy az olajárak ilyen drasztikus csökkentésével Oroszországot, mely olajexportra épülő gazdaság, meg tudja bénítani, vagy a csőd irányába tudja elvinni, akkor Amerikai tud nyerni. Ha Oroszország azt mondja, itt a vége, és fegyverekhez fog nyúlni, kitör egy nem hidegháborúnak nevezett háború, Amerikai akkor is tud nyerni, mert a fegyverkezés miatt új impulzust kap a gazdasága, a hadiipart lehet mozgósítani - magyarázta.
Földi László a Vasárnapi Újságban

Amerika abból indul ki, hogy neki Közép-Európa nemzetbiztonsági kockázat. Ez azonban pontosan fordítva van: Magyarország szempontjából nemzetbiztonsági kockázat, ha egy külföldi hatalom megpróbál titkosszolgálati befolyást gyakorolni a napi belpolitikai eseményekre. Ezt meg kell szüntetni, a hazai szolgálatoknak egyértelmű feladatuk, hogy szembeszálljanak ezzel a trenddel. S innentől kezdve nem kell azt nézni, hogy szövetséges, vagy nem szövetséges hatalomról van szó, hiszen ha az használja a titkosszolgálati eszközöket, akkor nekünk sincs más választásunk – szögezte le a biztonságpolitikai szakértő.

Nem vagyunk egy súlycsoportban, nyilván nem tudunk úgy beépülni a Fehér Házba, mint ahogy a CIA be tud épülni a magyar politikába. Ez egy veszélyes játszma, de nem szabad „nyulam-bulammá” válni sem. Tudomásul kell venni, hogy a kormány és a rendvédelmi szervek feladata az ország érdekeinek védelme, és ha ezt támadás éri, azzal nagyon keményen szembe kell szállni – tette egyértelművé.

Nem arról van szó, hogy van 8-10 ügynök, aki összevissza rohangál, és tüntetéseket szervez. A titkosszolgálatoknak fedőszervei vannak, melyek alapítványok kutatóintézetek lehetnek, ahová magyar értelmiségi fiatalokat hívnak meg, és támogatnak. Egyfajta agymosáson mennek keresztül, elkötelezetté válnak egy kultúra vagy ország iránt, és utána egyetértve annak célkitűzéseivel, támogatják azt. (…) Amikor én meg tudok győzni valakit a saját igazamról úgy általában, akkor az a konkrét helyzetekben is segítséget fog nyújtani, ezt hívják telepített kapcsolati rendszernek – fejtette ki.

Ha van egy stratégia, mely arról szól, hogy a politikai rendet odáig kell gyengíteni, hogy a végén az egy változást eredményezzen a legfelsőbb szinten, akkor nyilvánvalóan a tüntetéseken is "ott vagyok" a háttérben. Hogy milyen formában, azt a konkrét helyzet fogja eldönteni – fogalmazott Földi László.

Az útdíjrendszer kiterjesztése kapcsán meghirdetett útblokádokkal kapcsolatban azt mondta: ez nem annak a legális formája, mint ami a civil kezdeményezésekkel kapcsolatban belefér, hiszen egy gazdaság megbénítása nem visz előre. Pláne, ha úgy hirdetem meg, hogy addig tartom a blokádot, míg a kormány le nem mond. Tessék megpróbálni az Egyesült Államokban blokád alá venni az autópályákat addig, míg Barack Obama elnök le nem mond. Ott a karhatalom minimum szétlőné a blokádokat, mert azt államellenes cselekménynek minősítené. Ha egy ilyen helyzet előáll, ott az erőszak igen könnyen előkerülhet, vagyis eszkalálódhat a dolog. Ezt láttuk Ukrajnában – emelte ki.

Beszélt arról is, hogy szerinte amit André Goodfriend amerikai ügyvivő Magyarországon művel, az semmiféle diplomáciai játéktérbe nem fér bele. Ez egyfajta politikai arroganciának a hátterét sejteti, akik még a nemzetközi megállapodásokat sem veszik figyelembe, ha az érdekeikről van szó, és ez baj – nyomatékosította Földi László.