Brusznyai Árpádra emlékeztek Veszprémben

Huszonhatodik alkalommal tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírja, Brusznyai Árpád előtt szombat este Veszprémben a Pannon Egyetemen a Brusznyai Alapítvány által szervezett emlékhangversennyel.

Áder János köztársasági elnök köszöntőjében - amelyet Oberfrank Pál színművész olvasott fel - azt írta: egy hazugságokra és embertelenségre épülő korban nincs nagyobb hősiesség, mint foggal-körömmel ragaszkodni az igazsághoz és emberséghez.

Brusznyai Árpád tanárként és hívő keresztény emberként az élet és az emberi méltóság tiszteletét mindennél előrébb való értéknek tekintette - fogalmazott Áder János. Hozzátette, erkölcsi tartása és a polgári értékrenden nyugvó humanizmusa sokak számára jelentett példát. A jövőt nem a rombolásban, hanem a szabad Magyarország felépítésében látta. "Brusznyai Árpád méltán lehet a ma élő és a jövőben születendő szabadságszerető honfitársaink példaképe" - írta a köztársasági elnök.

Imre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány kuratóriumának elnöke arról beszélt, hogy Brusznyai Árpád "itthon van a Pannon Egyetemen". Emlékeztetett, az alapítvány a rendszerváltás óta minden évben megemlékezik az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi mártírjáról.

A rendezvényen tehetséges diákok és elkötelezett pedagógusok teljesítményét évről évre Brusznyai-díjjal ismerik el. Az idén László Lajos, a veszprémi Ipari Szakközépiskola és Gimnázium tanára, valamint két veszprémi középiskola végzős diákja - Halmai Fanny Adriána a Lovassy László Gimnáziumból és László Dániel a Padányi Katolikus Iskolából - vehette át az elismerést Inotay Nórától, Brusznyai Árpád unokájától.

Brusznyai Árpád tanárt 1956. október 26-án a Veszprém megyei forradalmi tanács elnökhelyettesévé választották. A forradalom helyi vezetőjeként fellépett minden önbíráskodás és vérontás ellen. Forradalmi tevékenységéért a Legfelsőbb Bíróság Tanácsa kötél általi halálra ítélte. Megmentéséért több ismert magyar értelmiségi, köztük Kodály Zoltán is közbenjárt a Kádár-kormányzatnál, de sikertelenül. Brusznyai Árpádot 1958. január 9-én kivégezték, testét jeltelen sírba temették.