Vasárnapi pihenőnap: az NVB nemet mondott a népszavazási kérdés hitelesítésére

Megtagadta a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos országos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság.

Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke azt a kérdést kívánta országos népszavazásra bocsátani: "Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden multi nyitva legyen?"

Az NVB tagjai a pénteki ülésén úgy ítélték meg, hogy a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének. A törvény szerint ugyanis a népszavazásra javasolt kérdést úgy kell megfogalmazni, hogy arra egyértelműen lehessen válaszolni, továbbá a népszavazás eredménye alapján az Országgyűlés el tudja dönteni, hogy terheli-e jogalkotási kötelezettség, és ha igen, milyen jogalkotásra köteles.

A vitában Patyi András, az NVB elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kérdés nem felel meg ennek a követelménynek, továbbá a "multi" kifejezés alapvetően gazdasági társaságot jelöl, márpedig az nem lehet nyitva.

Fábián Adrián, a testület Országgyűlés által választott tagja szerint az egész népszavazási kezdeményezés kulcsa a kérdés, annak megfogalmazása pedig - mint mondta - nem nélkülözheti a jogászi szakismeret igénybevételét. Litresits András, az MSZP által a testületbe delegált tag felvetette, hogy a kérdés alapján nem egyértelmű, mi van azokkal, akik nem kívánják vasárnap nyitva tartani az üzletüket. Hozzátette: "jó kérdés" esetén nem látja akadályát a hitelesítésnek. Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.

Szepessy Zsolt december 18-án négy országos népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, a pénteken elutasított mellett a következő kérdéseket kívánta népszavazásra bocsátani: "Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet nyitva legyen?"; "Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden multi zárva legyen?" és "Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet zárva legyen?"

A három aláírásgyűjtő ívet Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke december 23-án formai okokra hivatkozva elutasította, és nem terjesztette az NVB elé. Pálffy Ilona azért utasította el az aláírásgyűjtő íveket, mert a szervező képviselőjének a neve is szerepelt rajtuk, holott a jogszabály szerint a kérdésen kívül más szöveg nem szerepelhet a hitelesítésre benyújtott íven.

Szepessy Zsolt szerdán ismételten benyújtott hitelesítésre a decemberben elutasított kérdésekből kettőt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet nyitva legyen?", valamint azt, hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet zárva legyen?", emellett csütörtökön még egy kérdést nyújtott be az NVB-hez, ez pedig úgy szól: "Egyetért-e Ön a parlament által megszavazott 'az üzletek nyitva tartásáról' szóló T/1914. törvényjavaslattal?"

Az aláírásgyűjtő ívek hitelesítésére a benyújtástól számított 30 napja van az NVB-nek.