Laurent Léger nem érti, hogyan élte túl a támadást

Maga sem érti, hogyan élte túl a vérengzést - mondta Laurent Léger, a Charlie Hebdo francia szatirikus lap egyik újságírója, aki jelen volt azon a szerkesztőségi értekezleten, amelynek legtöbb résztvevőjét hidegvérrel kivégezte szerdán két fegyveres.

"Először azt hittük, petárdák robbannak. Aztán lépéseket hallottunk. Még mindig azt kérdezem magamról, hogyan úsztam meg" - mondta az újságíró csütörtök este a France Info hírrádiónak adott interjúban. Azt is elmondta, hogy eleinte senki nem értette, mi történik. Miután a szerkesztőségben az újságírók mindig viccelődtek egymással, tényleg azt hitték a szerkesztőségi ülés tagjai, hogy a többiek a folyosón petárdáznak. "Egy pillanatig villanást láttam. Akkor megértettem, hogy ez nem vicc".

"Kinyílt az ajtó. Egy pacák Allah Akbárt kiáltva berontott. A GIGN (csendőrségi különalakulat) vagy a RAID (a rendőrség elitalakulatának) tagjaira hasonlított, álarc volt rajta és teljesen feketében volt. Mindkét kezével egy fegyvert szorongatott" - emlékezett vissza a túlélő. Elmondta, hogy a francia sajtóértesülésekkel ellentétben a merénylők nem név szerint keresték az áldozataikat, és nem is szólították meg őket. "Tény, hogy kiejtették Charb (a főszerkesztő) nevét. Aztán azonnal lövések dördültek. Lőporszag. Néhány pillanat alatt mindenki a földön volt. Folyamatosan lőttek, össze-vissza" - tette hozzá a szemtanú.

Golyó ütötte lyuk a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségének épülete melletti ház egyik ablakán2015. január 7-én, miután csuklyát viselő három férfi géppisztollyal megtámadta a szerkesztőséget. Tizenkét ember életét vesztette, négy életveszélyesen megsebesült. A lap korábban többször kiváltotta a muzulmánok felháborodását. (MTI/AP/Thibault Camus)

Golyó ütötte lyuk a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségének épülete melletti ház egyik ablakán2015. január 7-én, miután csuklyát viselő három férfi géppisztollyal megtámadta a szerkesztőséget. Tizenkét ember életét vesztette, négy életveszélyesen megsebesült. A lap korábban többször kiváltotta a muzulmánok felháborodását. (MTI/AP/Thibault Camus)Arra a kérdésre, hogyan tudott megmenekülni, Léger elmondta: "Szerencsére, be tudtam bújni egy asztal alá, egy sarokban. Hátul. Még mindig nem értem, hogyan sikerült. Nem vettek észre. A kollegáim sorra haltak meg. Ott maradtam összegörnyedve. Láttam a többieket a földön, hallottam a detonációk hangját, és aztán hirtelen csend lett. Hosszú csend". Laurent Léger aztán lépéseket hallott és megértette, hogy a támadó visszajött, de nem járta körbe a termet. Miután kiment a folyosóra, néhány szót váltott valakivel. "Ekkor tudatosult bennem, hogy ketten vannak" - tette hozzá Léger.

Az újságíró szerint a támadás után teljes volt a zűrzavar. "Azt hittem, hogy körbejárják a szerkesztőséget, hogy megkeressék a túlélőket. Aztán felálltam, volt még néhány túlélő. És akkor minden olyan irreális volt. Jött az elképedés. A sebesültekhez rohantunk. Megértettük, mi történt. Mindez Párizs közepén, egy újságnál" - mondta Léger.